top of page
  • Lukáš Bejček

SOUČASNÉ FESTIVALOVÉ FILMY

Vzhledem ke zhoršující se koronavirové krizi došlo k opětovnému omezení kulturního života a s ním k uzavření kin. Naše filmové zážitky budeme muset nyní na nějaký čas prožívat pouze v pohodlí svého domova. Během letošního roku jsme mohli být svědky vzniku několika nových VOD platform a knihovny těch stávajících jsou méně a méně přehledné. Dennodenně přibývají nové tituly a uživatelé služeb jako je Netflix či HBO GO jsou zahlceni obsahem, který ne vždy zasluhuje věnovaný čas. Osud mnoha plánovaných filmových festivalů je ve hvězdách a filmy, které mají i za normální situace užší publikum zůstávají na pospas osudu. Proto jsme pro vás vybrali celkem 12 filmů, které jste možná vzhledem k neúprosnosti algoritmů streamovacích služeb přehlédly, nebo na ně prostě jen nezbyl čas.

BÍLÝ BÍLÝ DEN (Hvítur, hvítur dagur, 2019), režie: Hlynur Pálmason

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-6-1024x683-660x440

V odlehlém islandském městečku se bývalý policista vyrovnává s tragickým úmrtím své ženy. Smíření komplikuje zpráva, že jeho milovaná vedla ještě jiný, tajný život. Obrysy její minulosti vystupují z bílé mlhy jako okolní krajina. Byla mu nevěrná? Ingimundur nemůže jít dál, dokud nezjistí pravdu. Jeho zármutek se s rostoucím napětím mění v posedlost, která ohrozí jeho i jeho blízké. Druhý celovečerní snímek Hlynura Pálmasona (Winter Brothers) byl uveden na MFF v Cannes 2019 v sekci Critics’ Week a z festivalu si odvezl ocenění pro výjimečný herecký výkon Ingvara Sigurdssona v hlavní roli. (Zdroj: Aerofilms)

Žánr: Drama, komedie Země: Island, Dánsko, Švédsko Hrají: Ingvar Sigurðsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir, Hilmir Snær Guðnason, Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Elma Stefanía Ágústsdóttir, Laufey Elíasdóttir, Sigurður Sigurjónsson, Sverrir Þór Sverrisson

Sledujte na HBO GO

SHINE YOUR EYES (Cidade Pássaro, 2020), reřie: Matias Mariani

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-7-1024x682-660x439

Nigerijský hudebník cestuje do Brazílie hledat svého odcizeného bratra, který žije úplně jiným životem, než jaký si jeho rodina myslela. Snímek brazilského režiséra Matiase Marianiho byl uveden na letošním berlínském festivale v sekci panorama a nabízí divákům autentický pohled do rušných ulic Sao Paula. Na první pohled obyčejné drama v sobě skrývá surrealistické prvky, které pomalu odkrývá svému publiku. 


Žánr: Drama Země: Brazílie, Francie Hrají: Chukwudi Iwuji, Indira Nascimento, Paolo André, Barry Igujie

Sledujte na Netflix

PROXIMA (2019), režie: Alice Winocour

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-3-660x439

Astronautka Sarah (Eva Green) se připravuje na roční pobyt na oběžné dráze. Jako jediná žena ve vesmírné misi „Proxima” podstupuje psychicky a fyzicky náročný trénink, zatímco pečuje o svou milovanou sedmiletou dcerku Stellu. Perfekcionistka Sarah se snaží v práci podávat stoprocentní a soustředěný výkon, s blížícím se odloučením je to však čím dál složitější. Strhující příběh matky a dcery má navzdory netradičnímu prostředí univerzální téma: hledání rovnováhy mezi osobními sny a rodičovskou láskou. (Zdroj: Aerofilms)


Žánr: Drama Země: Francie, Německo Hrají: Eva Green, Matt Dillon, Lars Eidinger, Alexej Fatějev, Sandra Hüller, Nancy Tate, Jan Oliver Schroeder, Zélie Boulant

Sledujte na HBO GO

THE PEANUT BUTTER FALCON (2019), režie: Tyler Nilson, Mike Schwartz

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-1-660x440

The Peanut Butter Falcon je příběh zasazený do světa moderního Marka Twaina. Začíná okamžikem, kdy Zak, muž s Downovým syndromem, uteče z pečovatelského ústavu, kde žije. Touží si splnit svůj sen – stát se profesionálním zápasníkem. Tyler, druhořadý psanec na útěku, se shodou okolností stává Zakovým trenérem a spojencem. Společně se protahují deltami, vyhýbají se zajetí, pijí whisky, najdou Boha, chytají ryby. Podaří se jim přesvědčit Eleanor, laskavou zaměstnankyni pečovatelského domu s vlastním příběhem, aby se připojila k jejich dobrodružné cestě. (Zdroj: Aerovod)


Žánr: Komedie, dobrodružný Země: USA Hrají: Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen, Bruce Dern, John Hawkes, Jon Bernthal, Thomas Haden Church, Mick Foley, Deja Dee, Yelawolf, Jake Roberts

Sledujte na HBO GO

CHICAGSKÝ TRIBUNÁL (The Trial of the Chicago 7, 2020), režie: Aaron Sorkin

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-4-1024x683-660x440

Aaron Sorkin, známý především jako scénárista filmů jako Sociální síť, Moneyball nebo Steve Jobs, navazuje na svůj režijní debut Velká hra (2017) historickým dramatem The Trial of the Chicago 7. Film vypráví příběh skupiny odpůrců války ve Vietnamu. To, co mělo být mírovým protestem na Demokratickém národní kongresu v roce 1968, se stalo násilným střetem policie s národní gardou. Organizátoři protestu – včetně Abbie Hoffmana, Jerryho Rubina, Toma Haydena a Bobbyho Seala – byli obviněni ze spiknutí a plánování vzpoury. Následující soudní proces se stal jedním z nejsledovanějších soudních procesů v historii.


Žánr: Drama Země: USA Hrají: Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Michael Keaton, Yahya Abdul-Mateen II, Joseph Gordon-Levitt, Jeremy Strong, Thomas Middleditch, William Hurt, Frank Langella, Mark Rylance, Kelvin Harrison Jr.

Sledujte na Netflix

ČTYŘICETILETÁ VERZE (The Forty-Year-Old Version, 2020), režie: Radha Blank

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-5-1024x683-660x440

Newyorská autorka divadelních her Radha je na prahu čtyřicítky a zoufale touží po úspěchu, objevuje svůj rapperský talent a nachází novou inspiraci. Pro Radhu Blank se jedná o částečně biografický snímek, ve kterém ztvárňuje idealizovanou verzi sebe samotné. Snímek, ve kterém hraje, také napsala a režírovala. Za svou režii byla oceněna na letošním ročníku festivalu Sundance. 


Žánr: Drama, komedie Země: USA Hrají: Radha Blank, Peter Y. Kim, Reed Birney, Imani Lewis, Peggy J. Scott, Doris McCarthy, Jacob Ming-Trent, Michael Izquierdo, Corwin C. Tuggles

Sledujte na Netflix

MALÉ ŽENY (Little Women, 2019), režie: Greta Gerwig

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-10-1024x684-660x440

Autorka a režisérka Greta Gerwigová (Lady Bird) vytvořila Malé ženy, které čerpají z klasického románu a díla Louisy May Alcottové, a zároveň se v autorčině alter egu Jo Marchové odráží její fiktivní život. V podání Gerwigové se oblíbený příběh sester Marchových – čtyř mladých žen, z nichž každá je odhodlaná prožít život podle svého – stává nadčasovým a velice aktuálním. (Zdroj: Falcon)


Žánr: Drama, romantický Země: USA Hrají: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Laura Dern, Timothée Chalamet, Tracy Letts, Bob Odenkirk, James Norton, Louis Garrel, Jayne Houdyshell, Chris Cooper, Meryl Streep, Maryann Plunkett, Ana Kayne, Dash Barber

Sledujte na HBO GO


ASI TO UKONČÍM (I’m Thinking of Ending Things, 2020), režie: Charlie Kaufman

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-9-660x439

U filmů Charlieho Kaufmana se často ztrácíme, blouzníme v nich a tápeme. Jeho poslední film I’m Thinking of Ending Things – u nás pod názvem Asi to ukončím – není výjimkou. Scenárista filmů jako Adaptace (2002), V kůži Johna Malkoviche (1999) nebo Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) často nechává interpretaci svých filmů na samotných divácích. U jeho režijních počinů Synecdoche, New York (2008) a animované Anomalise (2015) dává přednost životům obyčejných lidí a strastí běžného života, a tak jest i tentokrát. Na poklidný výlet, který se postupně začne měnit v noční můru, se můžete podívat na Netflix.


Žánr: Drama Země: USA Hrají: Jessie Buckley, Jesse Plemons, Toni Collette, David Thewlis, Colby Minifie, Abby Quinn, Guy Boyd, Gus Birney, Hadley Robinson, Teddy Coluca, Dj Nino Carta, Oliver Platt

Sledujte na Netflix

HONEY BOY (2019), reiže: Alma Har’el

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-8-1024x683-660x439

Ve snímku, natočeném podle vlastního scénáře Shii LaBeoufa, přináší oceňovaná režisérka Alma Har’elová pohled na hercovo bouřlivé dětství a dospívání, během něhož se prostřednictvím filmu a snů snažil usmířit se svým násilnickým otcem. Skrze hlavního hrdinu Otise Lorta, v jehož roli se představují Noah Jupe a Lucas Hedges, nahlíží režisérka Har’elová na různé fáze jeho zběsilé kariéry, od prvních krůčků na cestě ke slávě a následnému zhroucení v dospělosti. LaBeouf přijal odvážnou, byť terapeutickou výzvu a ztvárnil vlastní verzi svého otce, bývalého klauna z rodea a zločince. Otisovu sousedku a zároveň spřízněnou duši hraje umělkyně a hudebnice FKA Twigs, pro níž je tato role hereckým debutem. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Drama Země: USA Hrají: Shia LaBeouf, Lucas Hedges, Noah Jupe, Laura San Giacomo, Natasha Lyonne, Maika Monroe, Clifton Collins Jr., Martin Starr

Sledujte na HBO GO

LOLA (Lola vers la mer, 2019), režie: Laurent Micheli

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-12-660x440

Být svobodná a na nikom závislá je životním krédem dospívající Loly. Její představa však naráží na maloměšťáckou povahu otce, pro kterého je idea tradičního rodinného štěstí nedotknutelná. Skutečnost je ale složitější. Ve chvíli, kdy se Lola postaví za sebe, přestává pro otce existovat. Světy obou hrdinů se opět prolnou se zprávou o úmrtí jejich milované matky a manželky, aby společně splnili její poslední přání. Podaří se jim znovu vybudovat vztah, nebo je nová situace nijak nepoznamená? Vydejte se na cestu za odpuštěním v emocemi nabité road movie Lola od belgického režiséra Laurenta Micheliho. Emocionální proměnu hrdinky přesvědčivě ztvárnila začínající trans herečka Mya Bollaers, která byla za svůj výkon nominována na řadu filmových evropských cen a získala významnou cenu Magritte Award pro nejlepší herečku. (Zdroj: Queer Kino)


Žánr: Drama Země: Belgie, Francie Hrají: Benoît Magimel, Mya Bollaers, Els Deceukelier, Sami Outalbali, Jérémy Zagba, Anemone Valcke, Delphine Bibet, Denis Mpunga, Mathias Sercu, Anne-Marie Loop, Robbie Cleiren, Django Schrevens, Felix Vannoorenberghe

Sledujte na HBO GO

ON THE ROCKS (2020), režie: Sofia Coppola

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-11-1024x683-660x439

Tváří v tvář náhlým pochybnostem o jejím manželství se mladá newyorská matka shledává se svým otcem, který žije bohémským životem. On the Rocks je prvním výsledkem spolupráce distributora nezávislých filmů A24 a streamovací platformy Apple TV+. Sofia Coppola již poněkolikáté obsadila do hlavní role Billa Murrayho, s kterým spolupracovala například ve filmu Ztraceno v překladu (2003). 


Žánr: Drama, komedie, dobrodružný Země: USA Hrají: Bill Murray, Rashida Jones, Marlon Wayans, Jenny Slate, Jessica Henwick, Barbara Bain, Nadia Dajani, Jules Willcox, Alexandra Mary Reimer

Sledujte na Apple TV+

ASISTENTKA (The Assistant, 2019), režie: Kitty Green

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-1-1-1024x683-660x440

Film Asistentka sleduje jeden den v životě Jane (Julia Garnerová), čerstvé absolventky vysoké školy a začínající filmové producentky, která nedávno získala vysněnou práci asistentky vlivného magnáta působícího v zábavním průmyslu. Den tráví podobně jako ostatní asistentky – vaří kávu, mění papír v kopírce, objednává jídlo, rezervuje letenky, vyřizuje telefonní hovory a předává vzkazy. Čím hlouběji ale zabředává do své každodenní rutiny, tím více si začíná uvědomovat zneužívání, které záludně ovlivňuje každičkou stránku jejího pracovního dne. Když toto nedůstojné zacházení přesáhne únosnou mez, Jane se mu rozhodne vzepřít. Objeví však skutečnou sílu systému, do něhož vstoupila. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Drama Země: USA Hrají: Matthew Macfadyen, Julia Garner, Dagmara Dominczyk, Kristine Froseth, Makenzie Leigh, Noah Robbins, Alexander Chaplin, Lou Martini Jr., Purva Bedi

Sledujte na HBO GO

CHATA (The Lodge, 2020), režie: Severin Fiala, Veronika Franz

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-13-1024x682-660x439

Mrazivá noční můra Chata od režisérů snímků Dobrou, mámo sleduje rodinu, která se vydává strávit víkend na odlehlé chatě v horách. Když je však otec (Richard Armitage) nečekaně nucen odjet za prací, zůstává jeho nová přítelkyně Grace (Riley Keoughová) se snoubencovými dětmi Aidanem (Jaeden Martell) a Miou (Lia McHughová) uprostřed zasněžené krajiny sama. A také se vzpomínkami na znepokojivou minulost. Psychologické drama je důmyslně zinscenovanou hrou o hranicích mezi realitou, vzpomínkami a šílenstvím. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Drama, horor, thriller Země: USA, Velká Británie Hrají: Riley Keough, Richard Armitage, Jaeden Martell, Lia McHugh, Alicia Silverstone, Lola Reid

Sledujte na HBO GO

OCAS TYGRA (Tigertail, 2020), režie: Alan Yang

Formát-Žebříčky-Festivalové-filmy-2-660x440

Otec se snaží znova navázat vztah s dcerou, se kterou se odcizili, a přitom vzpomíná na ztracenou lásku svého mládí a dávnou cestu z Tchaj-wanu do Ameriky. Režisér a scenárista Alan Yang je znám převážně jako autor seriálových sitcomů jako je Parks and Recreation nebo Mistr amatér. Příběh snímku Ocas tygra je částečně inspirován jeho vlastními zkušenostmi a životem mezi břehy tchajwanské a americké kultury.  


Žánr: Drama Země: USA Hrají: Christine Ko, Fiona Fu, Tzi Ma, Joan Chen, Margot Bingham, James Saito, Yo-Hsing Fang, Hayden Szeto, Tom Kemp, Cindera Che, McCaleb Burnett, Kunjue Li, Kuei-Mei Yang, Raymond Ma, Hong-Chi Lee, Terron Jones, Aamira Martinez, Jake Hanson

Sledujte na Netflix

bottom of page