top of page
  • Lukáš Bejček

SCANDI 2022

Osmý ročník přehlídky současného severského filmu – SCANDI tradičně nabídne několik českých festivalových předpremiér, žánrové tituly a také švédské němé filmy. Nejzvučnějším filmem letošního ročníku je bezpochyby animovaný dokument Utéct dánského režiséra Jonase Pohera Rasmussena, který byl nedávno zařazen do oscarového shortlistu na nominace v obou zmíněných kategoriích. Přehlídku zahájí historické drama Charlotte Sieling Margrete – královna severu s Trine Dyrholm v hlavní roli, kterou pravidelní návštěvníci SCANDI mohou znát ze Srdcové královny uvedené během 6. ročníku. Snímek zčásti natočený v Česku se odehrává v 14. století a mapuje sjednocení Dánska, Švédska a Norska pod vedením jedné z nejvýznamnějších královen evropské historie. Margrete je hlavním zástupcem programové kategorie „Ledové ženy se žhavým srdcem“, Utéct reprezentuje sekci „Chladná realita“. Od tíživých témat odlehčí snímky ze sekce „Mrazivý smích“, v jejímž čele stojí žánrovka Projekt Z aneb jak se točí zombie film Henrika Martina Dahlsbakkena a také Divoch, který obratným humorem vypráví o vlastním egu, krizi středního věku a maskulinitě v sekci „Na tenkém ledě“.

Formát - Fesitvaly - SCNADI 2022 - Vizuál

Kromě pestrého programu v kinech proběhne SCANDI také ve virtuálních sálech Edisonline, kde budou moci diváci zhlédnout severské filmy z minulých ročníků doplněné o několik online premiér. Kromě čerstvých novinek nabídne letos SCANDI také několik legendárních němých švédských filmů, které si můžete vychutnat online, anebo na plátně v pražském kině Edison Filmhub s živým hudebním doprovodem. Z pestrého programu festivalu jsme pro vás připravili redakčním výběr několika filmů, které nás zaujaly.

VÝBĚR Z PROGRAMU:

MARGRETE – KRÁLOVNA SEVERU (Margrete den første, 2021), režie: Charlotte Sieling

Formát - Fesitvaly - SCNADI 2022 - MARGRETE – KRÁLOVNA SEVERU

Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. Režisérka Charlotte Sieling má za sebou dlouhou kariéru jedné z nejuznávanějších dánských režisérek v televizních seriálech, jako je Vláda (2013), Vražda (2009), Most (2011), Those Who Kill (2014) a americký seriál Ve jménu vlasti (2018). S MARGRETE: KRÁLOVNOU SEVERU přenese Charlotte Sieling na plátno jeden z největších příběhů severských zemí – příběh jedné z nejmocnějších žen evropských dějin.


UTÉCT (Flee, 2021), režie: Jonas Poher Rasmussen

Formát - Fesitvaly - SCNADI 2022 - UTÉCT

Amin Nawabi (pseudonym), 36letý uznávaný akademik, zápasí s bolestivým tajomstvím, které skrývá už 20 let. Obává se, že mu může zničit život, který si vybudoval pro sebe a svého budoucího manžela. O svůj příběh se podělí s režisérem Jonasem Poherem Rasmussenem, blízkým přítelem a spolužákem ze střední školy. Poprvé prostřednictvím animace vypráví příběh mimořádné cesty dětského utečence z Afganistánu. UTÉCT díky srdečnému rozhovoru mezi Jonasem a Aminem povypráví nezapomenutelný příběh sebepoznávání. Ukazuje se, že pouze při konfrontaci s minulostí je možné vytesat budoucnost, a konstatuje univerzální pravdu, že až když přestaneme utíkat před tím, kým jsme, najdeme pravý význam domova.

DIVOCH (Vildmænd, 2021), režie: Thomas Daneskov

Formát - Fesitvaly - SCNADI 2022 - DIVOCH

V zoufalé snaze překonat krizi středního věku Martin utekl ze společnosti, aby žil v lese. Obstaral si luk a výstroj jeskynního muže, ale pravdou je, že přežívá jen tak tak. Jednoho dne narazí na Musu, drogového dealera, který je zraněný a na útěku. V naději, že uniknou mnoha problémům, se excentrické duo vydává na hektickou jízdu napříč fjordy. Pronásledován místní policií, rozzuřeným Vikingem, násilníky a – v neposlední řadě – svou rodinou!


HÄXAN: ČARODĚJNICTVÍ V PRŮBĚHU VĚKŮ (Häxan, 1922), režie: Benjamin Christensen

Formát - Fesitvaly - SCNADI 2022 - HEXAN ČARODĚJNICTVÍ V PRŮBĚHU DĚJIN

Snímek je dokumentární rekonstrukcí mapující dějiny čarodějnictví. Skládá se z několika částí, které se na čarodějnice, ďábly, báchorky a pověry dívají různými pohledy. Představují rytiny a písemné památky, další hrané části zachycují středověké postupy, nápoje lásky, hony na čarodějnice, čarodějnické léčení, zkrátka vše, co s čarodějnictvím souvisí. Celé vyprávění působí velice realisticky a důvěryhodně, ale současně diváka pobaví svou lehkou ironií.


NINJABABY (2021), režie: Yngvild Sve Flikke

Formát - Doporučení - Co sledovat v lednu 2022 (NINJABABY)

Když třiadvacetiletá Rakel příliš pozdě po nepříliš romantickém vztahu na jednu noc zjistí, že je v šestém měsíci těhotenství, její svět se změní. Její přítel, který není otcem, je s tím, že čeká dítě, v pohodě. Ale Rakel není vůbec připravená být matkou. Vzhledem k tomu, že potrat již nepřichází v úvahu, adopce je jedinou odpovědí. V tu chvíli se objeví Ninjababy, animovaná postava, která trvá na tom, že Rakel udělá z každodenního života peklo. Vyleze z jejího zápisníku, skočí do jejího šálku s čajem a neustále jí připomíná, jaká je hrozná osoba.


NEJKRÁSNĚJŠÍ CHLAPEC NA SVĚTĚ (The Most Beautiful Boy in the World, 2020), režie: Kristina Lindström, Kristian Petri

Formát - Fesitvaly - SCNADI 2022 - NEJKRÁSNĚJŠÍ CHLAPEC NA SVĚTĚ

“V roce 1970 procestoval filmař Luchino Visconti Evropu hledaje dokonalého chlapce, který by zosobnil absolutní krásu v jeho filmové adaptaci románu Thomase Manna Smrt v Benátkách. Ve Stockholmu objevil Björna Andrésena, stydlivého 15letého teenagera, kterému přes noc získal mezinárodní slávu, díky čemuž strávil krátkou, ale intenzivní část svého bouřlivého mládí mezi městem Lido v Benátkách, Londýnem, filmovým festivalem v Cannes a vzdáleným Japonskem. Padesát let po premiéře filmu Smrt v Benátkách nás Björn vezme na pozoruhodnou cestu složenou z osobních vzpomínek, historie kinematografie, slávy a tragických událostí, která by pro něj mohla být posledním pokusem vrátit svůj život do starých kolejí.”


PROJEKT Z ANEB JAK SE TOČÍ ZOMBIE FILM (Prosjekt Z, 2021), režie: Henrik Martin Dahlsbakken

Formát - Fesitvaly - SCNADI 2022 - PROJEKT Z ANEB JAK SE TOČÍ ZOMBIE FILM

Skupina filmových studentů najde tři nezaměstnané herce, aby natočili zombie film v uzavřeném motelu v norských horách. Náhle se jejich fikce promění ve skutečnost, když neznámá bytost začne terorizovat filmový plac.

bottom of page