top of page
Iveta Laštovicová

SCANDI 2020

Mohlo by se zdát, že začátek roku a především leden, je mezistupněm mezi koncem jedné festivalové sezóny a začátkem té následující, vhodný tak maximálně pro bilancovaní starého roku u výročních cen typu Zlatý globus. Opak je ale pravdou a jen těžko byste hledali vhodnější období pro festival, na který vás chceme upozornit. 

postter

Jak už vám titulek odhalil, jedná se o Přehlídku současných severských filmů SCANDI, která proběhne nejen v Praze v termínu od 9. do 12. ledna 2020. Kategoriemi letošního ročníku jsou: Scandi Premiéry, Ženy na válečné stezce, Scandi Komedie Scandi Flashback a naše redakce pro vás vybrala (s jednou výjimkou) dva filmy z každé z kategorie. Protože máme na našem webu pravidelnou sekci Ženy, je nám velmi sympatická festivalová kategorie Ženy na válečné stezce a vůbec zastoupení režisérek v programu. 


Přehlídka témat a žánrů je opravdu velmi pestrá, vybere si každý. Takže pokud vás nezaujme nic z naší nabídky, stále můžete na vlastní pěst probádat web SCANDI a najít si svého favorita. A kdyby se vám promítání z nějakého důvodu nehodilo časově nebo jste nebyli zrovna z města, kde přehlídka SCANDI probíhá, můžete vyhlížet všech 6 premiérově uvedených filmů v kinech (2 v lednu a zbytek v březnu). 

REDAKČNÍ VÝBĚR Z PROGRAMU

SRDCOVÁ KRÁLOVNA, režie: May el-Toukhy

Srdcová-královna-2019-Cropped-1024x683-660x440

Film, který získal nejen na festivalu Sundance Cenu diváků a byl vybrán jako dánský zástupce v boji o Oscara za Nejlepší cizojazyčný film. Vypráví příběh úspěšné a navenek šťastné právničky Anny, která dá všanc vše, co ve svém životě vybudovala i svoji rodinu, když naváže intimní vztah se synem svého muže z předchozího vztahu, který se k nim právě na čas přistěhoval.


Žánr: Drama Země: Dánsko, Švédsko Hrají: Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Gustav Lindh, Frederikke Dahl Hansen, Diêm Camille Gbogou, Mads Wille, Preben Kristensen, Peter Khouri, Ella Solgaard, Mathias Rahbæk, Marie Dalsgaard, Elias Budde Christensen

DOKONALÝ PACIENT, režie: Mikael Håfström

Dokonalý-pacient-2019-Cropped-1024x682-660x439

Milovníci thrillerů a skládání střípků do celku si v tomto příběhu inspirovaném skutečným případem jistého Thomase Quicka a největším skandálem v dějinách švédské justice, přijdou na své. Thomas Quick byl za celkem 8 vražd poslán do vězení a k dalším 20 se přiznal, vždy však bez důkazů, jen na základě přiznání o kterém se začalo pochybovat, že se zakládá na pravdě. Scénář napsal i u nás známý a populární spisovatel Erland Loe.


Žánr: Thriller Země: Švédsko Hrají: Jonas Karlsson, David Dencik, Alba August, Magnus Roosmann, Suzanne Reuter, Linda Ulvaeus, Christopher Wagelin, Björn Bengtsson, Johan Hedenberg, Peter Andersson, Anders Mossling

V MARIINĚ RÁJI, režie: Zaida Bergroth

V-Mariině-ráji-2019-Cropped-1024x683-660x439

Historické drama z 20. let 20. století o náctileté osiřelé Salome, která žije v kultu vedeném charismatickou, avšak bezohlednou Marií (inspirováno reálnou postavou Marie Åkerblom). Během jednoho léta začne Salome po seznámení s mladou Malin poznávat svět z jiného úhlu a pochybovat o tom, ve kterém žije. 


Žánr: Drama, thriller Země: Finsko, Estonsko Hrají: Pihla Viitala, Tommi Korpela, Saga Sarkola, Elina Knihtilä, Satu Tuuli Karhu, Jan Korander, Satu Helena Mikkelinen

ŽENA NA VÁLEČNÉ STEZCE, režie: Benedikt Erlingsson

Žena-na-válečné-stezce-2018-Cropped-1024x683-660x440

Padesátnice Halla, se rozhodne vzít na vlastní pěst boj za ochranu islandské krajiny, kterou tak miluje. S dávkou humoru a vynalézavosti, velkým srdcem, tvrdohlavostí a vlastní kapelou v zádech (ano, nelžeme) organizuje svoje výpady proti průmyslovým gigantům.


Žánr: Komedie, drama Země: Island, Francie, Ukrajina Hrají: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada, Jörundur Ragnarsson, Olena Lavreňuk, Vala Kristín Eiríksdóttir, Halldór Halldórsson, Saga Garðarsdóttir

VYŠŠÍ MOC, režie: Ruben Östlund

Force-Majeure-2014-Cropped-1024x683-660x440

Dovolená mladé rodiny s dvěma dětmi a na první pohled idylický vztah je narušen sněhovou lavinou, kterou následuje lavina pochyb, s níž přichází ruku v ruce lavina emocí. Známe opravdu dobře toho, s kým žijeme. Film, který Östlunda katapultoval mezi sledované režiséry, byť nebyl jeho debutem.


Žánr: Drama Země: Švédsko, Francie, Norsko, Dánsko Hrají: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren, Vincent Wettergren, Kristofer Hivju, Fanni Metelius, Karin Myrenberg Faber, Brady Corbet, Noam Asseraf, Jasmine Landström

SVÁTKY KLIDU A MÍRU, režie: Paprika Steen

Svátky-klidu-a-míru-2018-Cropped-1024x683-660x440

Kdo neměl dost, může si v této hořkosladké komedii režírované známou dánskou herečkou Paprikou Steen připomenou vánoční svátky se všemi radostmi, stresem a příbuzenstvem kolem. A možná to bude dobrý návod, jak přežít Vánoce příští.


Žánr: Komedie, drama Země: Dánsko Hrají: Paprika Steen, Sofie Gråbøl, Patricia Schumann, Lars Knutzon, Lars Brygmann, Karen-Lise Mynster, Jacob Lohmann, Fanny Bornedal, Jakob Randrup, Sofus Søndergaard Mikkelsen

O KUŘATECH A LIDECH, režie: Anders Thomas Jensen

O-kuřatech-a-lidech-2015-Cropped-1-1024x682-660x439

To by to nebyl za výběr severských filmů, kdyby neobsahoval alespoň jeden film s Madsem Mikkelsenem. Užijte si jeho komediální polohu v originální černohumorné výpravě dvou bratrů za čerstvě objevenými novými příbuznými, na které se možná dozvědí víc než by kdy chtěli vědět.


Žánr: Komedie, drama Země: Dánsko, Německo Hrají: David Dencik, Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Søren Malling, Nicolas Bro, Rikke Louise Andersson, Valdemar Bemmann Bredning, Bodil Jørgensen, Tobias Kowalczyk, Kirsten Lehfeldt

PERSONA, ŠEPOTA A VÝKŘIKY, SEDMÁ PEČEŤ, režie: Ingmar Bergman

Persona-Cropped-1-660x440

Nemůžeme nezmínit, že přehlídka nabízí i 3 skvosty filmové klasiky od Ingmara Bergmana: Persona, Sedmá pečeť a Šepoty a výkřiky. Nikdy není na škodu si tyto filmy připomenout a znovuvychutnat na plátně nebo se naopak poprvé odvážit a seznámit se s těmito pilíři filmových dějin, které inspirovaly nejednoho dalšího režiséra. 


Comments


bottom of page