top of page
  • Iveta Laštovicová

MEZIPATRA 2020

Organizátoři letošního 21. ročníku queer filmového festivalu Mezipatra nenechali nic náhodě a už od jara se připravovali na možnost, že bude nutné letošní ročník nesoucí podtitul Zotavení, představit divákům zcela jinak, než byli dosud zvyklí. Všechny filmy, včetně těch soutěžních, tak budou k dispozici online. Festival vás přenese online i na své slavnostní zahájení, které proběhne živě 5. listopadu od 19:00 (vstupenky můžete zakoupit na GoOut). Večerem budou provázet Buchty (Ivana Veselková a Zuzana Fuksová z Radia Wave). Součástí programu bude i projekce zahajovacího a zároveň soutěžního filmu Nic ve zlým. Slavností večer pak zakončí online DJ set. 


Každý festivalový den budou na programu 2 celovečerní filmy, blok krátkých filmů a jeden retro snímek nebo dokument. Program si tak můžete užít klasickým festivalovým stylem, nebo si ho sestavit podle svého. Online projekce budou probíhat přes platformu Aerovod.cz. Odkazy najdete vždy u konkrétního filmu v programu na webu Mezipater. Přístupné budou vždy na 72 hodin od okamžiku, kdy si vybraný snímek pustíte. Jednotlivé vstupenky budou stát 80 Kč, kompletní program pak 950 Kč. Všechny filmy budou samozřejmě doplněné jak anglickými, tak i českými titulky. 

Mezipatra-plakát-2020-verze-1

I letos bude opravdu z čeho vybírat. Mezipatra lákají na 33 celovečerních filmů a bloků krátkých filmů. Nebude chybět Hlavní soutěžní sekce. Jen v té se představí úctyhodných 11 snímků z různých koutů světa. Z dalších sekcí jsou to pak Soutěž krátkometrážních snímků nebo sekce dokumentůRetrospektiva připomene 4 významné milníky queer kinematografie a Divácká cena 2019 nejoblíbenější snímek loňského ročníku Dokud se tančí. Vlastni distribuční značka festivalu Queer Kino, která letos uvedla do kin již 2 filmy (LolaMatthias a Maxime) a třetí by měl mít premiéru na začátku prosince (Léto v Kreuzbergu), představí všechny tři také online. Film Lola bude zároveň bojovat v soutěžní sekci. Co by byl festival bez doprovodného programu. Ani o ten diváci nebudou ochuzeni. Bude streamován přes Facebook a Youtube kanál Mezipater. Jeho podrobný přehled najdete zde. Každý den se také můžete těšit na živé vysílání s hosty ze studia. Na závěr jsme pro vás tradičně vybrali pár redakčních tipů z programu. 

REDAKČNÍ VÝBĚR Z PROGRAMU

HIC (Vento Seco, 2020), režie: Daniel Nolasco

Hic_2-Cropped-660x371

Na vyprahlém brazilském venkově je horko, sucho a někdy také pořádné dusno, nejen kvůli místnímu podnebí. Zejména pro Sandra, který se rád nechává unášet do světa divokých erotických fantazií. Život zaměstnance zdejší továrny plyne pomalu mezi pracovními směnami a hodinami strávenými doma, když však narazí na Ricarda, dny se rázem stávají vzrušujícími. Vyhlídky na sblížení s Ricardem zmaří v jeden moment příchod Maicona, v dalším okamžiku se ale stane Sandrovou novou posedlostí. Sandrův nenasytný pohled totiž nepatří jen Ricardovi či Maiconovi, nýbrž i jiným mužům, spoustě mužů… Který z nich získá tělo toho druhého? A vůbec, není monogamie přežitkem? Provokativně extravagantní snímek debutujícího Daniela Nolasca o touze v té nejryzejší podobě vás zavede do světa nezkrocených představ, kde se vše podřizuje chtíči, touze po lásce a pocitu blízkosti. Originální snímek měl světovou premiéru na letošním Berlinale, po kterém se o filmu nemluví jinak než jako o nespoutané gay odysee. (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 110 minut Země: Brazílie Hrají: Leandro Faria Lelo, Allan Jacinto Santana, Renata Carvalho, Rafael Theophilo

DĚVČÁTKO (Petite Fille, 2020), režie: Sébastien Lifshitz

Little-Girl-Cropped-660x371

Sedmiletá Sasha se odmalička cítila jako dívka. Rodiče a sourozenci její identitu přijímají a snaží se jí být ve všech ohledech oporou. Mimo domov ale rodina naráží na překážky a nepochopení, a to především u vedení školy, kterou Sasha navštěvuje. A tak nastává nekonečné běhání mezi třídní učitelkou a ordinací doktorky, která se snaží pomoci a dodává vysvětlující zprávy, ale pro školu je to stále málo…Dvojnásobný držitel Teddy Award Sébastien Lifshitz přichází s intimním, dojemným a něžným snímkem o každodenních prohrách a vítězstvích, které rodina při boji za přijetí Sashiny identity prožívá.  (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 85 minut Země: Francie

JEDNA Z TISÍCE (Las Mil y Una, 2020), režie: Clarisa Navas

Las-Mil-y-Una-Cropped-660x371

V chudé čtvrti kdesi v Argentině se rušný život mladých obyvatel potýká s násilím i všudypřítomným dozorem klevetících sousedů. Sedmnáctiletá Iris, která byla čerstvě vyloučena ze školy, tráví monotónní léto poflakováním se po okolí s basketbalovým míčem v ruce. Když se do města přistěhuje divoká Renata, okamžitě upoutá pozornost tiché dívky. Navzdory pomluvám, které o záhadné dívce kolují, se s ní dá do řeči. V kulisách betonového města a v obrazech s dokumentárním nádechem se začne rozvíjet vztah plný otazníků a sebepoznání.  (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 120 minut Země: Argentina, Německo Hrají: Sofía Cabrera, Ana Carolina García, Mauricio Vila

NIC VE ZLÝM (Future Drei, 2020), režie: Faraz Shariat

Future-Drei-Cropped-660x370

Nebýt jeho zlozvyku drobných krádeží, žil by mladý Parvis dál v malém německém městě a užíval si divoké večírky a nejrůznější experimenty. Nucená výpomoc v přistěhovaleckém centru má přispět k jeho nápravě. Zde se ale syn íránských imigrantů sbližuje s ostýchavým Amonem, který se svou sestrou Banafshe Arezu nedávno uprchl z Íránu. Celá trojice si užívá zdánlivě bezstarostné léto, vztah mezi Parvisem a Amonem ale pomalu přestává být jen pouhým přátelstvím… Pestrobarevný snímek o spiklenectví, důvěře a potřebě sounáležitosti získal po právu letošní cenu Teddy Award. Ústřední otázka příběhu je totiž navýsost aktuální –⁠ může se cizí země vůbec někdy stát právoplatným domovem mladých hrdinů? (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 89 minut Země: Německo Hrají: Benjamin Radjaipour, Eidin Jalali, Banafshe Hourmazdi, Hadi Khanjanpour, Paul Lux, Sevil Mokhtare, Abak Safaei-Rad, Mashid Shariat, Nasser Shariat, Jürgen Vogel, Armin Warhedi

PŘED STONEWALLEM (Before Stonewall, 1984), režie: Greta Schiller, Robert Rosenberg

Před-Stonewallem-Cropped-1024x576-660x371

Za dokumentem Před Stonewallem stojí výrazná filmová tvůrkyně 70. let Greta Schiller spolu s neméně významným Robertem Rosenbergem. Podařilo se jim věrně a ikonicky zachytit tehdejší queer kulturu 70. let, ke které patřilo hnutí za osvobození gayů a leseb a rozmach Nové levice. Svým ikonickým snímkem přispěli k radikálnímu zlomu v chápání queer komunity ve společnosti a jejich dokument právem rezonuje i po 50 letech. (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 87 minut Země: USA Hrají: Rita Mae Brown, Red Jordan Arobateau, Ann Bannon, Lisa Ben, Allen Ginsberg, Martin Duberman

LÉTO V KREUZBERGU(Kokon, 2020), režie: Leonie Krippendorff

Kokon-Cropped-660x370

Čtrnáctiletá teenagerka Nora tráví léto v berlínské čtvrti Kreuzberg. Je tichým pozorovatelem dramat svých vrstevníků, ale sama se jich přímo neúčastní. Raději sedí opodál, natáčí videa na Instagram a žije ve svém vlastním světě. Vše se ale změní, když potká svobodomyslnou a charismatickou dívku Romy, která otočí její život vzhůru nohama. Nora poprvé prožije lásku i zlomené srdce, z dívky se začne stávat dospělá žena, z kukly se vylíhne motýl. Nastává nezapomenutelné léto plné slunce i temnoty.  Něžný a zároveň dynamický coming of age film je dílem režisérky Leonie Krippendorff, jejíž tvorba je úzce spjatá nejen s LGBTQ+ tématy, ale i s Berlínem a jeho neopakovatelnou atmosférou. (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 95 minut Země: Německo Hrají: Lena Urzendowsky, Jella Haase, Lena Klenke, Elina Vildanova, Anja Schneider, Banafshe Hourmazdi


DOBRÁ PRÁCE (Beau Travail, 1999), režie: Claire Denis

Formát-Ženy-Claire-Denis-Beau-travail-1999-2-1-660x370

Třpytivost azurového pobřeží nedosáhne do pouštní krajiny, kde sídlí francouzská cizinecká legie. Téměř na konci světa se seržant Galoup snaží vycvičit jednotku nových vojáků. Obsese jedním mladým rekrutem se mu však stává osudnou. Žárlivost zastíní Galoupovi mysl natolik, že není schopen racionální úvahy. Nechce nic jiného, než mladíka za každou cenu zničit. Rozehrává se tragédie souboje dvou mužů, kde ani jeden nemůže odejít jako vítěz. Nachází se totiž v místě, kde čest je dávno mrtvá. Klasika Claire Denis s Denisem Lavantem v hlavní roli patří mezi kritiky jeden z nejoceňovanějších snímků moderní kinematografie. 


Délka filmu: 92 minut Země: Francie Hrají: Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin, Nicolas Duvauchelle, Dan Herzberg

bottom of page