top of page
  • Lukáš Bejček

FAMUFEST 2020

Dnes startuje 36. ročník studentského filmového festivalu FAMUFEST, původně plánovaný na březen, byl nucen kvůli koronavirové krizi přeložit datum svého konání. Festival, pořádaný Filmovou a televizní fakultou Akademie múzických umění v Praze, proběhne nově od 20. do 24. května a stane se tak prvním festivalem v České republice, který přivítá diváky zpět v kinech. Organizátoři festivalu obratně zareagovali na postupné rozvolňování bezpečnostních opatření, a kromě projekcí v Kasárnách Karlín představí studentské filmy také online ve virtuální filmotéce. Festival započne dnes v 18:00 hodin, po zahajovacím videu, ve kterém účinkují studenti DAMU a moderátoři letošního ročníku Antonie Formanová a Matěj Šumbera, bude následovat projekce prvního z deseti tematických bloků. Porotě letošního ročníku bude předsedat herečka Klára Issová, kterou doplní Anna Bolavá, Kamil Fila a Lenka Klodová.

Studenti FAMU zvou diváky na své filmy také druhou verzí festivalové znělky, kde si v režii Marie-Magdaleny Kochové zahrál režisér a pedagog prof. Karel Vachek a dokumentarista Vít Klusák.

OFFLINE PROGRAM

Veškerá filmová promítání vně online virtuální prostředí proběhnou v pražských Kasárnách Karlín za dodržení hygienických podmínek. Současný vývoj bezpečnostní situace umožňuje otevření zahrádek a projekce v omezeném počtu. Prostředí Karlínských kasáren tak pomůže zachovat hlavní myšlenku festivalu, kterou je setkávání se a debata nad zhlédnutými snímky s ostatními diváky. „Podařilo se nám domluvit s Kasárny Karlín, které nám poskytly svůj multifunkční kinosál. Ten, narozdíl od sálů v kinech s pevnými sedačkami, umožňuje uzpůsobit rozesazení a kapacitu na míru vládním nařízením. Prostorný vnitroblok zároveň umožní, aby se na čerstvém vzduchu, v příjemném prostředí a bezpečí, mohli návštěvníci setkat a užít si společné chvíle mimo projekce,” vysvětluje Daniel Bleha, vedoucí produkce, proč pro konání festivalu zvolili právě tento prostor. Během 5 promítacích dnů se divákům představí celkem 48 soutěžních snímků v 10 tematických blocích, které na FAMU v uplynulém roce vznikly. Vzhledem k omezenému počtu diváků jsou již všechny vstupenky na tuto část programu vyprodané, i proto nabídne FAMUFEST bohatý online program.

ONLINE PROGRAM

Jak již bylo zmíněno, festival se letos představí v novém hybridním modelu a ve své virtuální filmotéce postupně uvede kompletní program. Snímky budou dočasně zveřejněny na webu festivalu po jednotlivých blocích vždy na 24 hodin, od půlnoci do půlnoci, po jejich promítnutí v Kasárnách Karlín. Tento unikátní model umožní zhlédnutí filmům i divákům, kteří se nemohou fyzicky na festival dostavit. Filmy autorů, kteří jsou budoucností českého filmu, si tedy může veřejnost užít v pohodlí domova v čase, který si sami zvolí. „Budu mít radost, když se lidé adaptují na hybridní systém festivalu, který se nám podařilo dát dohromady. Možná to bude do budoucna ta správná cesta, jak k festivalům přistupovat, a hlavně tímto způsobem můžeme festival přiblížit i těm, kteří se jej nemohou fyzicky zúčastnit,”‘ komentuje situaci ředitelka letošního ročníku festivalu Beata Mrazíková. Organizátoři připravili festivalový magazín, který vznikl společně s Katedrou filmových studií Univerzity Karlovy, v něm můžete najít filmové tipy z programu.

FF-ONLINE_COVER-SLEDUJTE-ONLINE-01-1024x390-660x251

Chybět nebude ani doprovodný a industry program, ten proběhne obdobně na webu festivalu. Doprovodný program nabídne 2 koncerty, které budou formou simulovaného livestreamu. Jako první vystoupí pokojíčková tvůrkyně Amelie Siba, její koncert proběhne po skončení středečního programu. Následovat bude zpěvačka Bára Zmeková, jejíž vystoupení proběhne ve čtvrtek. Dveře na webu otevře také online galerie KF & CAS, výstava Affection Detour pod záštitou FAMUFESTU vznikla ve spolupráci Katedry fotografie a Centra audiovizuálních studií FAMU a bude přístupná po celou dobu konání festivalu.


Součástí industry programu budou celkem 3 přednášky s místními i zahraniční hosty. Jedním z hostů bude Tim Wagendopr, který je holandským odborníkem na udržitelné natáčení. Jeho Greenfilming masterclass se bude zabývat způsoby natáčení filmu, které jsou nejvíce šetrné k přírodě. Následovat bude moderovaná diskuse Vliv COVID-16 na filmový průmysl, o tomto aktuálním tématu budou diskutovat hosté z distribučních společností DaFilms, Cinemart, Cinestar + Falcon a Aerofilms. Jako poslední proběhne diskuse zabývající se kvalitou filmové hudby s názvem Důležitost a význam komponované hudby ve filmu.  


Online se bude konat také vyhlášení vítězných snímků během slavnostního zakončení festivalu. Ceremoniál proběhne v neděli po uvedené posledního filmového bloku.

ECO-FRIENDLY FESTIVALOVÝ MERCH

Letošní FAMUFEST nabídne kromě svého ojedinělého formátu také nevídaný merchandising. Ten se vymyká především svou výrobou, o kterou se postaraly studentky módního designu na UMPRUM Tatiana Piussi a Natálie Szegény. Autorky daly přednost recyklování již vyrobených materiálů před produkcí nových kusů textilů. Vzniklé kousky merche poté doplnil sítotisk ilustrací navržených Petrem Polákem, který se nechal inspirovat díly předních českých režisérů, jako je Věra Chytilová, Pavel Juráček, Jiří Menzel či Miloš Forman. Veškerý výtěžek z prodeje navíc poputuje na podporu organizace Člověk v tísni.

Autorky merche Piussi a Natálie Szegény
Autorky merche Piussi a Natálie Szegény
Fakt, že je módní průmysl jeden z nejšpinavějších na světě, se snažíme vnímat jako odrazový můstek pro hledání nových přístupů a cest. Celý svět se topí v obnošeném oblečení, takže využívat to, co už existuje, je pro nás samozřejmou součástí naší práce.V second handech jsme našly trička s reklamními nápisy z pivních festivalů, kvanta obrovských košil a kopec dalších kusů oblečení. Naším cílem nebylo ani tak získání estetických oděvů, hledaly jsme spíše něco, s čím se dá dál pracovat. Ať už s hotovou věcí, nebo s materiálem, ze kterého je ušitá,” přibližují návrhářky tvůrčí přístup.
Formát-Famufest-Merch-1-1357x2048
Formát-Famufest-Merch-4-1536x1018
Formát-Famufest-Merch-5-1536x1018
Formát-Famufest-Merch-3-1357x2048

bottom of page