top of page
  • Iveta Laštovicová

78. MFF BENÁTKY – REPORT

Jeden z mála filmových festivalů, jehož konání v loňském roce nezhatila pandemie koronaviru, nebo nepřešel alespoň částečně online byl právě MFF v Benátkách. Festival symbolicky uzavírající sezónu poslední vlnou očekávaných premiér a startující sezónu bojů o Zlaté glóby, Oscary a další ceny. Trend posledních let ukazuje, že na půdě Benátek se začínají rozdávat karty. Minulý rok zde vyhrál hlavní cenu pozdější držitel Oscara Země nomádů (Nomadland) a podobně tomu bylo v roce 2017 a 2018 s filmy Tvář vody (The Shape of Water) Guillerma del Toro a Roma Alfonse Cuaróna. O lehce šokujícím vítězství komiksové adaptace Joker v roce 2019, která poté získala 11 nominací na Oscarech, nemluvě. I letos se tak napjatě vyhlíželo, které světové premiéry festival přinese jak v soutěžní sekci, tak i mimo ni. 


Festival zahajovala novinka španělského režiséra Pedra Almodóvara Paralelní matky (Parallel Mothers, 2021). Mezi 20 dalšími soutěžními snímky se objevila novinka Jane Campion Síla psa (The Power of the Dog), Spencer chilského režiséra Pabla Larraína o 3 dnech života princezny Diany, The Card Counter Paula Schradera s Oscarem Isaacem v hlavní roli, režijní debut herečky Maggie Gyllenhaal, jež je adaptací knihy nejslavnější současné spisovatelky Eleny Ferrante The Lost Daughter. S další zajímavou adaptací divadelní hry na motivy Honoré de Balzaca Lost Illusions dorazil francouzský režisér Xavier Giannoli. Svůj třetí celovečerní snímek Mona Lisa and the Blood Moon uvedla americká režisérka Ana Lily Amirpour. Velké zastoupení měli i domácí režiséři v čele s Paolem Sorrentinem a jeho zatím nejosobnějším snímkem reflektujícím jeho dospívání Boží ruka (The Hand of God). 


Velká jména se objevila i mimo hlavní soutěžní sekci. Světovou premiéru měla o rok odložená Duna Denise Villeneuva. Jeden ze dvou letošních snímku Ridleyho Scotta Last Duel nebo s žánrem italského gialla si pohrávající Last Night in Soho Edgara Wrighta.

Formát - Festivaly - poster

Do čela letošní poroty hlavní soutěže usedl korejský režisér Bong-Joon ho, loňský oscarový vítěz. Sedmičlennou porotu doplnila režisérka Chloé Zhao, kanadská herečka Sarah Gadon, italský režisér a scenárista Saverio Costanzo, belgická herečka Virginie Efira, rumunsko-německý dokumentarista Alexander Nanau a britská herečka Cynthia Erivo. Cenu za celoživotní přínos převzala americká herečka Jamie Lee Curtis, která současně na festivalu uvedla hororový snímek Halloween zabíjí (Halloween Kills), kde si po třech letech opět zopakovala svou slavnou roli Laurie Strode.

Mezi oceněnými snímky, jejichž přehled naleznete níže, dominovala osvědčená jména a streamovací gigant Netflix, který na festival dovezl jak Sílu psí, tak Boží ruku a The Lost Daughter. Jane Campion se stala držitelkou druhé festivalové ceny, když po Velké ceně poroty z roku 1990 získala na letošním ročníku Stříbrného lva za režii. Vítězný snímek Happening zasazený do Francie 60. let líčící příběh studentky vypořádávající se nechtěným těhotenstvím, nelegálností potratu a odsouzením společnosti je v historii festivalu teprve šestým vítězstvím pro ženu režisérku. Před jeho autorkou Audrey Diwan si Zlatého lva odnesly Margarethe Von Trotta, Agnès Varda, Mira Nair, Sofia Coppola a v loňském roce letošní porotkyně Chloé Zhao. 78. ročník přinesl i mimořádné vítězství režisérek ve všech hlavních kategoriích – nejlepší film, nejlepší režie a nejlepší scénář. A to i přesto, že z 21 soutěžních snímků natočily ženy pouhých 5. 

VÍTĚZNÉ SNÍMKY:

ZLATÝ LEV ZA NEJLEPŠÍ FILM

HAPPENING; režie: Audrey Diwan

Formát - Festivaly - Happening

STŘÍBRNÝ LEV – VELKÁ CENA POROTY

BOŽÍ RUKA; režie: Paolo Sorrentino

Formát - Festivaly - The Hand of God

ZVLÁŠTNÍ CENA POROTY

THE HOLE; režie: Michelangelo Frammartino

Formát - Festivaly - The Hole

STŘÍBRNÝ LEV ZA NEJLEPŠÍ REŽII

JANE CAMPION; SÍLA PSA

Formát - Festivaly - The Power of the Dog

NEJLEPŠÍ HERECKÉ VÝKONY

HEREČKA: PENELOPE CRUZ; Paralelní matky

Formát - Festivaly - Parallel Mothers

HEREC: JOHN ARCILLA; On the Job: The Missing 8

Formát - Festivaly - On The Job

OSTATNÍ KATEGORIE

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ: MAGGIE GYLLENHAAL, The Lost Daughter

Formát - Festivaly - The Lost Daughter

CENA MARCELLA MASTROIANNIHO: Filippo Scotti

Formát - Festivaly - Scotti

FILMY V ČESKÉ DISTRIBUCI:

Již při oznámení programu letošního ročníku festivalu bylo jasné, že několik z očekávaných snímku uvidí brzy i diváci v České republice. Trojice oceněných snímků Síla psa (The Power of Dog), Boží ruka (The Hand of God) a The Lost Daughter bude k vidění během prosince (konkrétně 1. prosince, 15. prosince a 31. prosince) na Netflixu. O jejich případném uvedení i do kin se zatím neuvažuje. 

Novinku Pedra Almodóvara Paralelní matky má ve svém distribučním plánu na 28. října naplánovanou společnost Bioscop. O týden dřív budou moci diváci díky Vertical Ent. konečně vyrazit na adaptaci knihy Franka Herberta v režii Denise Villeneuva Duna. Historický snímek z období 14. století Ridleyho Scotta Poslední souboj uvede do kin Falcon 14. října. Těšit se můžeme i na vítězný snímek Happening, jehož uvedení ihned po vítězství avizovalo Be2Can. 





bottom of page