top of page
  • Iveta Laštovicová

74. MFF V CANNES – REPORT

Po loňském zrušeném ročníku se jihofrancouzské město Cannes opět stalo na téměř dva týdny Mekkou filmu, byť v pozdějším termínu než jsme u tohoto nejslavnějšího filmového festivalu zvyklí. Organizátoři odmítli jít online cestou jako kolegové z Berlinale nebo Sundance a kritikům i divákům tak dopřát plnohodnotný zážitek z plných sálů, hvězd na  červeném koberci a novinářských konferencí. Všichni zúčastnění ale museli na oplátku do svých programů naplánovat pravidelné testování a dodržovat protipandemické opatření.

Formát - Festivaly - Cannes poster vertikál

Do čela poroty složené ze senegalsko-francouzské režisérky a herečky Mati Diop, rakouské režisérky Jessicy Hausner, kanadsko-francouzské zpěvačky Mylène Farmer,  americké režisérky a herečky Maggie Gyllenhaal, francouzské herečky a režisérky Mélanie Laurent, brazilského režiséra Klebera Mendonça Filha, francouzského herce Tahara Rahima a korejského herce Song Kang-ho, usedl americký režisér Spike Lee, kterému zůstalo předsednictví z minulého roku a zřejmě jako vůbec prvnímu předsedovi se mu povedlo prozradit při závěrečném ceremoniálu nechtěně vítězný snímek hned v úvodu večera.   Díky zrušenému ročníku byla konkurence v hlavní soutěži opravdu veliká, někteří se totiž rozhodli pozdržet premiéry svých snímků až do dalšího ročníku (například Paula Verhoeven svou Benedettu). Diváci se tak mohli těšit na novinky od režisérských jmen jako Asghar Farhadi, Apichatpong Weerasethakul, Kirill Serebrennikov, Joachim Trier, Sean Baker, Nadav Lapid, Mia Hansen-Løve, François Ozon, Wes Anderson, Nanni Moretti, Ildikó Enyedi nebo Jacques Audiard.  Úvodním filmem festivalu se stala dlouho očekávaná muzikálová novinka Leose Caraxe Annette, kterou měli i čeští diváci možnost vidět v ten samý večera jako publikum v sále v Grand Théâtre Lumière. 

VÍTĚZNÉ SNÍMKY

O Zlatou palmu se nakonec utkalo rekordních 24 snímků (tradičně převažovaly domácí autoři), z nichž ale pouhé 4 režírovaly ženy. I přesto byl tento ročník pro ženy historický. Hlavní cenu totiž teprve podruhé za celou historii festivalu vyhrála režisérka. K Jane Campion se připojila Julia Ducournau s filmem Titane. Ten se stal podle ohlasů současně i jedním z nejvíc šokujících zážitků celého festivalu.

I mimo soutěž skrýval program nové filmy od zvučných jmen. Vyhlížené pokračování The Souvenir II od Joanny Hogg, sci-fi After Yang režiséra Kogonady, dokumentární počin Cow Andrei ArnoldMothering Sunday Evy Husson nebo překvapivě dojemný a nekontroverzní Vortex Gaspara Noého. Poslední tři zmíněné filmy se promítaly v nově vzniklé sekci Cannes Premiere. K ní přibyla ještě jedna zaměřující se na téma životního prostředí a ekologie s názvem Cinema for the Climate. Při slavnostním zahájení a zakončení festivalu se pravidelně předává Zlatá palma za přínos filmu. Letos ji obdrželi herečka a režisérka Jodie Foster (která všechny v sále okouzlila dokonalou francouzštinou) a režisér Marco Bellocchio, jenž ji převzal z rukou italského kolegy Paola Sorrentina. Organizátoři věří, že příští ročník už proběhne v klasickém květnovém termínu, bez nutnosti testování a roušek. 

ZLATÁ PALMA: TITANE; režie: Julie Ducournau

Formát - Festivaly - Titane Cropped

CENA POROTY: MEMORIA; režie: Apichatpong Weerasethakul

Formát - Festivaly - Memoria


AHED’S KNEE; mrežie: Nadav Lapid

Formát - Festivaly - Aheds Knee Cropped

VELKÁ CENA: COMPARTMENT NO. 6; režie: Juho Kuosmanen

Formát - Festivaly - Compartment no 6 Cropped

A HERO; režie: Asghar Farhadi

Formát - Festivaly - A Hero

REŽIE: LEOS CARAX; Annette

Formát - Recenze - Annette (1)

NEJLEPŠÍ HERECKÉ VÝKONY:

HEREČKA: RENATE REINSVE; The Worst Person in the World

Formát - Festivaly - The Worst Person in the World Cropped

HEREC: CALEB LANDRY JONESS; Nitram

Formát - Festivaly - Nitram

OSTATNÍ KATEGORIE:

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ: RYUSUKE HAMAGUCHI, TAKAMASA OE; Drive My Car

Formát - Festivaly - Drive My Car Cropped

ZLATÁ KAMERA: MURINA; režie: Antoneta Alamat Kusijanović

Formát - Festivaly - Murina

FILMY V ČESKÉ DISTRIBUCI

Už v průběhu samotného festivalu začaly distribuční společnosti ohlašovat nákupy některý soutěžních i nesoutěžních snímků do české distribuce. Na které filmy se tedy můžete těšit brzy i v našich kinech? Díky Aerofilms uvidí diváci mimo muzikálové Annette Leose Caraxe, která vtrhla do kin hned po své premiéře na festivalu, vztahový film Joachima Triera The Worst Person In The World nebo pohled na současný život mileniálů očima Jacquese Audiarda v Paris, 13th District. Z mimosoutěžní sekce pak italský snímek A Chiara režiséra Jonase Carpignana.


AČFK do distribuce přispěje emocemi nabitým japonským animé Belle. Film Europe uvede v rámci 8. ročníku přehlídky Be2Can hned pětici soutěžních snímků, včetně vítězného intenzivního Titane Julie Ducournau, adaptaci knihy o milostného trojúhelníku The Story of My Wife Ildikó Enyedi, skutečnou tragédií inspirovaný snímek Nitram Justina Kurzela, Petrov’s Flu  Kirilla Serebrennikova zachycující jeden den v životě autora komiksů v postsovětském Rusku a adaptaci knihy Philipa Rotha Deception od Arnauda Desplechina. Dále do kin chystá animovaný film Where is Anne Frank Ari Folmana nebo jednoho ze zástupců nové sekce zamřené na životní prostředí The Crusade režiséra Louise Garrela. Artcam Films nabídne mysteriózní islandskou Adu Vladimira Jóhannssona a oceněný debut Murina chorvatské režisérky Antonety Alamat Kusijanovič.  Společnost Falcon už před festivalem oznámila premiéru novinky Wese Andersona Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun (The French Dispatch), která proběhne 18. listopadu. 





bottom of page