top of page
Lukáš Bejček

55. MFF KARLOVY VARY

Po roční přestávce se největší filmový festival v České republice vrací zpět do Karlových Varů, kde během 9 dnů nabídne širokou škálu filmů ze všech koutů světa. V rámci dvou soutěžních sekcí – Hlavní soutěže a Soutěže Na východ od Západu – a exkluzivního mimosoutěžního programu Zvláštní uvedení představí 32 premiér. Diváci se také mohou těšit na retrospektivu historií prověřených snímků v sekci Pocta The Film Foundation. Jde o výběr z filmového repertoáru neziskové instituce TFF, která od 90. let usiluje o ochranu a uchování filmové historie a dodnes zrestaurovala 900 klasických filmových děl z celého světa. „Poté, co jsme se více než rok nemohli sejít v kinech, mám nesmírnou radost, že se The Film Foundation spojila s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, aby divákům představila deset restaurovaných snímků na velkém plátně,“ řekl zakladatel a předseda TFF Martin Scorsese. Festival zahájí životopisné drama Davida Ondříčka o čtyřnásobném olympijském vítězi a nejvýznamnějším českém atletovi všech dob Zátopek. Zakončení festivalu se ujme zneklidňující a esteticky precizní drama Seana Durkina zasazené do doby bujícího ekonomického liberalismu reaganovské Ameriky Klícka s Judem Law v hlavní roli.

FORMÁT - KVIFF 55 - plakát

Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proběhne dle očekávání v souladu s aktuálními hygienicko-protiepidemickými opatřeními. Ke klasickým akreditacím tak přibyde covid-safe kontrolní páska potvrzující bezinfekčnost všech návštěvníků. Ochuzeni nebudou účastníci festivalu ani o doprovodný program. V rámci zahájení proběhne pro veřejnost na pódiu před hotelem Thermal koncertní podoba muzikálu Jesus Christ Superstar za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru. Chybět nebude ani třetí ročník pop-up klubu Kaiser 55. Ten nabídne cyklus čtyř audio-vizuálně podmanivých večerů v historickém areálu bývalého Poštovního dvoru z konce 18. století.

HOSTÉ FESTIVALU: 

FORMÁT - KVIFF 55 - ETHAN HAWKE
Ethan Hawke, foto: 71. Locarno International Film Festival, 2018

Jak již na karlovarském festivale bývá zvykem ocení organizátoři několik věhlasných jmen místní i světové filmové tvorby. V rámci slavnostního zahájení převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dvojnásobný držitel Oscara Sir Michael Caine, který v průběhu festivalu uvede celovečerní debut režisérky Liny Roessler Best Sellers, v němž ztvárnil mrzutého stárnoucího spisovatele, který se vydává na poslední literární turné. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary přijede převzít americký herec, režisér a spisovatel Ethan Hawke. Ten osobně uvede thriller Paula Schradera Zoufalství a naděje, v němž famózně ztvárnil postavu kněze procházejícího krizí víry. Festival přivítá také amerického herce a producenta Johnnyho Deppa, který představí své biografické drama Minamata, kde ztvárnil hlavní roli. Cenou prezidenta bude oceněn také režisér Jan Svěrák, který přijede uvést svůj snímek Jízda, který získal na 30. ročníku MFF Karlovy Vary v roce 1995 Křišťálový globus pro nejlepší film.

V hlavní porotě usedne dánská filmařka Eva Mulvad, která na MFF KV v roce 2011 vyhrála Soutěž dokumentárních filmů v doprovodu Marty Nieradkiewicz – polské divadelní a filmové herečky, kterou si návštěvníci festivalu mohou pamatovat z rolí ve filmech Tomasze Wasilewskeho. Dámy doplní řecký režisér a scénárista Christos Nikou, jehož celovečerní debut Jabka zahajoval soutěžní sekci Orizzonti na loňském festivalu v Benátkách a Christoph Terhechte – německý festivalový ředitel a kritik.

REDAKČNÍ VÝBĚR Z PROGRAMU: 

Jako vždy pro Vás máme redakční výběr z pestrého programu festivalu napříč sekcemi. Kompletní program, včetně toho doprovodného, najdete na webu KVIFF.

AHEDINO KOLENO (Haderek, 2021), režie: Nadav Lapid

FORMÁT - KVIFF 55 - AHEDINO KOLENO

Renomovaný režisér se chystá natočit film o proslulé palestinské aktivistce Ahed Tamimi. Přípravy náhle přeruší pozvání do městečka uprostřed pouště Arava, kde promítají jeden z filmařových snímků. Rutinní zdvořilostní návštěva se však změní ve hněvivou konfrontaci a obžalobu pokryteckého systému. Kontroverzní a formálně radikální novinka respektovaného Nadava Lapida získala Cenu poroty (ex aequo) na nedávném festivalu v Cannes.


Francie, Izrael, Německo, 2021, 109 min Sekce: Horizonty


ADA (Dýrið, 2021), režie: Valdimar Jóhannsson

FORMÁT - KVIFF 55 - ADA

Společnost na opuštěné farmě dělá bezdětnému páru pouze stádo ovcí. Pokojný život Maríi a Ingvara se změní v momentě, kdy ve stodole objeví záhadného novorozence. Znepokojující, až hororová vizuální báseň a lidový příběh v jednom byl uveden v soutěži Un Certain Regard, odkud si odnesl Cenu za originalitu.


Island, Švédsko, Polsko, 2021, 106 min Sekce: Horizonty

ALI A AVA (Ali & Ava, 2021), režie: Clio Barnard

FORMÁT - KVIFF 55 - ALI A AVA

Charismatický vtipálek Ali, pečlivě skrývající smutek v srdci, potkává jednoho dne sympatickou Avu se srdcem na dlani a dávným traumatem. Přeskočí jiskra, rodí se romance. Šarmantní snímek vypráví s neodolatelným humorem a bez kašírování reality o lásce, o hledání útěchy a o důležitosti Boba Dylana. Divácký hit letošního festivalu v Cannes.


Velká Británie, 2021, 95 min Sekce: Horizonty

BENEDETTA (2021), režie: Paul Verhoeven

FORMÁT - KVIFF - BENEDETTA

Už jako dívenka Benedetta pocítila, že má k Bohu blíže než ostatní. Několik let nato ji otec odvádí do kláštera, kde mladá novicka rychle pochopí, že láskyplně lze vzplanout nejen k Ježíši… Virginie Efira, Daphne Patakia a Charlotte Rampling jsou hvězdami Verhovenova erotického dramatu, který nešetří černým humorem, ani zázraky nejrůznějšího druhu.


Francie, Nizozemsko, 2020, 127 min Sekce: Horizonty

DNY (Rizi, 2020), režie: Tsai Ming-liang

FORMÁT - KVIFF 55 - DNY

V zenovém filmu o péči, nerušeném splynutí s přítomností a prchavé intimitě uprostřed anonymní velkoměstské džungle snímá tchajwanský mistr Tsai Ming-liang tělo svého dlouholetého partnera Lee Kchang-šenga s mimořádnou něhou. Dny jsou dílem, které občerstvuje smysly a vyzývá k radikálnímu zpomalení a zbystřenému vnímání sebe sama i světa kolem nás.


Tchaj-wan, 2020, 126 min Sekce: Imagina

DRAJV MAJ KÁR (Doraibu mai kâ, 2021), režie: Ryûsuke Hamaguchi

FORMÁT - KVIFF 55 - DRAJV MAJ KÁR

Když vám nečekaná tragédie rozkolísá svět, uvítáte jakýkoliv pevný bod. Divadelní režisér Kafuku, zvyklý každý den řídit své auto, si proto zoufá, když mu v divadle proti jeho vůli přidělí osobního řidiče. Nečekaný souputník má ale i světlé stránky. Rjúsuke Hamaguči si za jemný, v náznacích odvyprávěný příběh po právu odvezl z Cannes Cenu za nejlepší scénář.


Japonsko, 2021, 179 min Sekce: Horizonty


JABKA (Mila, 2020), režie: Christos Nikou

FORMÁT - KVIFF 55 - JABKA

Svět zasáhla pandemie, jejímž průvodním jevem je ztráta paměti. Aris se stává součástí speciálního programu, který mu má pomoci vytvořit novou identitu. Podmanivě melancholický debut Christose Nikoua zahajoval loni sekci Orrizonti v Benátkách, kde si po právu vysloužil jednohlasnou chválu kritiky a získal srdce diváků. 


Řecko, Polsko, Slovinsko, 2020, 90 min Sekce: Horizonty


JASNÝ LETNÍ DEN (Gŭ lĭng jiē shàonián shārén shìjiàn, 1991), režie: Edward Yang

FORMÁT - KVIFF 55 - JASNÝ LETNÍ DEN

Tchajwanský režisér ve svém výpravném, mistrovském díle sleduje cestu svéhlavého mladého hrdiny od zdánlivě spořádaného života střední třídy ke zločinu. Jasný letní den se odehrává v Tchaj-peji v roce 1959 a přináší strhující studii vykořeněnosti a ztráty identity a spalující příběh dospívání na pozadí velkých politických událostí, s dávkou režisérovy typické empatie.


Tchaj-wan, 1991, 237 min Sekce: Pocta The Film Foundation

KÁROVÁ DÁMA (Queen of Diamonds, 1991), režie: Nina Menkes

FORMÁT - KVIFF 55 - KÁROVÁ DÁMA

Film Niny Menkesové, který je často označován za americkou Jeanne Dielman, je dnes všeobecně považován za nepřekonatelné mistrovské dílo 90. let. Snímek, složený převážně z působivých, statických záběrů v dějově roztříštěném vyprávění se nepodobá ničemu, co v té době v americké nezávislé kinematografii vzniklo.


USA, 1991, 77 min Sekce: Pocta The Film Foundation


KUPÉ Č. 6 (Hytti nro 6), režie: Juho Kuosmanen

FORMÁT - KVIFF 55 - KUPÉ Č. 6

Finská studentka a nerudný, alkoholu holdující ruský horník se setkávají ve vlakovém kupé na cestě do Murmansku. Juho Kuosmanen ve své nevšední romantické komedii s hlubokým porozuměním vypráví o přirozené potřebě blízkosti. Nadšeně přijatý snímek získal na letošním festivalu v Cannes Grand Prix (ex aequo).


Finsko, Německo, Estonsko, Rusko, 2021, 107 min Sekce: Horizonty

LAST AND FIRST MEN (2020), režie: Jóhann Jóhannsson

FORMÁT - KVIFF 55 - FIRST AND LAST MEN

Experimentální audiovizuální sci-fi báseň Jóhanna Jóhannssona je zasazena do daleké budoucnosti, v níž lidstvo dospělo k zániku. Nabízí unikátní zážitek mimo známý čas a prostor. Majestátní černobílý vizuál rezonuje s typicky dunivým sound designem islandského autora a společně s recitativem Tildy Swinton vytváří působivý celek.


Island, 2020, 70 min Sekce: Imagina


MAMINKA (Petite Maman, 2021), režie: Céline Sciamma

FORMÁT - KVIFF 55 - MAMINKA

Nenápadný klenot berlínské soutěže sice vyšel stran medvědů naprázdno, pro mnohé však byl z celého výběru tím vůbec nejlepším. Není divu. Film tak křehký, až si při jeho popisu zoufáte nad nedostatečností slov, bravurně uniká do prazvláštní krajiny, kde pozorný pohled ukáže nejen vše vzdálené, ale i všemožně jinak odlehlé.


Francie, 2021, 72 min Sekce: Horizonty

MEMORIA (2021), režie: Apichatpong Weerasethakul

FORMÁT - KVIFF 55 - MEMORIA

Na scéně autorského filmu bychom stěží našli tvůrce plujícího tak daleko od středního proudu jako Apichatpong Weerasethakul, přesto pravidelně soutěžícího na nejvýznamnějších festivalech. Magicko-realistické putování Angličanky Jessicy (Tilda Swinton), která čas od času zaslechne dunivý úder přicházející z neznáma, příhodně zasadil do kolumbijské krajiny.


Kolumbie, Thajsko, Francie, Německo, Mexiko, Katar, 2021, 136 min Sekce: Horizonty

NEJHORŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ (Verdens værste menneske, 2021), režie: Joachim Trier

FORMÁT - KVIFF 55 - NEJHORŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ

„Julie ve 12 kapitolách“ zní podtitul filmu o půvabné dívce, která se v životě stále hledá. Mladický elán i bezstarostnost ale jednoho dne vyprchají, zrovna ve chvíli, kdy Juliino zmatené srdce tápe. Joachim Trier dokazuje, že hranice mezi romantickou komedií a odstíněným dramatem je skutečně jen pomyslná.


Norsko, Francie, Švédsko, Dánsko, 2021, 127 min Sekce: Horizonty

ONODA (2021), režie: Arthur Harari

FORMÁT - KVIFF 55 - ONODA

Japonsko, 1944. Dvaadvacetiletý Hiroo Onoda dokončuje speciální vojenský výcvik. Na rozdíl od sebevražedných letců kamikadze, rekrutovaných ve stejné době, aby za Japonsko položili životy, Onoda zemřít nesmí. Za žádnou cenu. Nečekaný hit canneského festivalu o etice války, podobách vlastenectví, jemném mužském přátelství a samotě.


Francie, Japonsko, Německo, Belgie, Itálie, Kambodža, 2021, 167 min Sekce: Horizonty

PAŘÍŽ, 13. OBVOD (Les Olympiades, 2021), režie: Jacques Audiard

FORMÁT - KVIFF 55 - PAŘÍŽ, 13. OBVOD

Emilie pracuje v call centru a přitahuje ji její nový podnájemník Camille. Toho ale víc zajímá Nora, s níž začne pracovat v realitní kanceláři. Nora pro změnu po nocích videochatuje s cam girl Amber… Jacques Audiard v energicky natočeném černobílém snímku svěžím způsobem přibližuje život současných třicátníků, lehce tápajících v životě a vyhledávajících spíše nezávazný sex než vážnější vztahy.


Francie, 2021, 105 min Sekce: Horizonty

QUO VADIS, AIDA? (2020), režie: Jasmila Žbanić

FORMÁT - KVIFF 55 - QUO VADIS, AIDA

Před pětadvaceti lety navždy zmizelo ze života bosenských žen více než osm tisíc otců, manželů a synů. Jedna z nejvýraznějších evropských filmařek nahlíží masakr vykonaný bosenskými Srby ve Srebrenici prostřednictvím charismatické titulní hrdinky, tlumočnice pro nizozemské vojáky vyslané OSN do válečnými konflikty zmítané bývalé Jugoslávie. Sugestivní drama získalo nominaci na Oscara.


Bosna a Hercegovina, Rakousko, Rumunsko, Nizozemsko, Německo, Polsko, Francie, Norsko, Turecko, 2020, 101 min Sekce: Horizonty

ROZKOŠ (Pleasure, 2021), režie: Ninja Thyberg

FORMÁT - KVIFF 55 - ROZKOŠ

Ve Švédsku se jmenovala Linnea, teď je její umělecké jméno Bella Cherry. V devatenácti letech opustila rodné městečko a přestěhovala se do Los Angeles, aby dobyla svět zábavy pro dospělé… Cesta na vrchol ale není dlážděna pouze rozkoší, ale i pády a zklamáními. Pornoprůmysl bez předsudků, to je celovečerní debut režisérky Ninjy Thyberg. Film je přístupný od 18 let.


Švédsko, Nizozemsko, Francie, 2021, 109 min Sekce: Horizonty


THE SPARKS BROTHERS (2021), režie: Edgar Wright

FORMÁT - KVIFF 55 - THE SPARKS BROTHERS

Jak může být rocková kapela současně úspěšná i podceňovaná, nesmírně vlivná i přehlížená? Sparks čili bratři Ron a Russell Maelovi vždycky milovali pop a zároveň nad ním vládnou nadhledem. Film pro kulturology a recesisty: oslava 50 let existence manickou filmovou extravagancí.


Velká Británie, USA, 2021, 141 min Sekce: Horizonty

UTÉCT (Flee, 2021), režie: Jonas Poher Rasmussen

FORMÁT - KVIFF 55 - UTÉCT

Tváří v tvář společné budoucnosti s partnerem nedokáže 36letý Amin utéct před minulostí, kterou skrýval 20 let. Skrze animaci a vedené rozhovory zaznamenává snímek Utéct nebývale hluboké svědectví muže, který v konfrontaci s traumatizujícími vzpomínkami na imigraci z Afghánistánu znovuobjevuje své já a význam domova.


Dánsko, Francie, Švédsko, Norsko, 2021, 90 min Sekce: Horizonty


VORTEX (2021), režie: Gaspar Noe

FORMÁT - KVIFF 55 - VORTEX

Obraz rozdělený na dvě části, manželský pár, dvě postavy, které se pomalu ztrácejí nejdříve ve svém bytě plném knih a vzpomínek, následně i ve svých vlastních myslích. Dario Argento a Françoise Lebrun excelují v novém filmu Gaspara Noého, ve kterém je psychedelie nahrazena psychologickou studií rozpadu jedné osobnosti.


Francie, Belgie, Monako, 2021, 142 min Sekce: Horizonty

ZELENÝ RYTÍŘ (The Green Knight, 2021), režie: David Lowery

FORMÁT - RECENZE - ZELENÝ RYTÍŘ (1)

Během oslav nového roku se na Kamelotu zjevuje tajemný Zelený rytíř a vyzývá rytíře kulatého stolu k neobvyklé hře. Kterýkoliv z rytířů má právo zasadit mu sekyrou jednu ránu, ale pod podmínkou, že Zelený rytíř do roka a do dne úder vrátí. Sir Gawain výzvu přijímá a začíná nadčasový příběh o odvaze, cti a lidské slabosti.


USA, 2021, 130 min Sekce: Půlnoční filmy

ZOUFALSTVÍ A NADĚJE (First Reformed, 2017), režie: Paul Schrader

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (7)

Pastora Ernsta Tollera přivedla do náručí církve pohnutá minulost. V kostele kdesi ve státě New York se stará o nepočetnou komunitu věřících, nabízí jim duchovní radu i konejšivé slovo. Byť je ostatním oporou, setkání s rozrušenou Mary a jejím labilním manželem Michaelem jeho zdánlivou stabilitou otřese. Obtížnou roli pochybujícího kněze famózně ztvárnil Ethan Hawke.


USA, 2017, 108 min Sekce: Horizonty


ZRCADLA VE TMĚ (2021), režie: Šimon Holý

FORMÁT - KVIFF 55 - ZRCADLA VE TMĚ

Sada 36 otázek prý stačí k tomu, abyste se zamilovali do kohokoliv. Čerstvě třicetiletá tanečnice Marie (Alena Doláková) a její přítel František si tvrzení vědců chtějí ověřit na vlastní kůži. Jenže lze se spolehnout na lásku k druhému, když se nevyznáte ani sami v sobě? Výsostně soudobý pohled na životní tápání lidí okolo třicítky.


Česká republika, 2021, 84 min Sekce: Soutěž Na východ od Západu

ŽENA POD VLIVEM (A Woman Under the Influence, 1974), režie: John Cassavetes

FORMÁT - KVIFF 55 - ŽENA POD VLIVEM

Cassavetesův nejslavnější film vypráví příběh netradičního a nestálého vztahu vznětlivého stavebního dělníka a jeho křehké, citově labilní ženy. Žena pod vlivem představuje Cassavetese v jeho nejcitlivější podobě. Jde o odvážný a náročný snímek o dvou jedinečných osobnostech, které se nedokážou přizpůsobit omezujícím nárokům své společenské třídy.


USA, 1974, 155 min Sekce: Pocta The Film Foundation

Comentários


bottom of page