top of page
  • Lukáš Bejček

SCANDI 2021

Je tu první filmová přehlídka roku 2021. SCANDI se svým výběrem současných severských filmů již tradičně přichází počátkem roku v období mrazivých měsíců. Jednotlivé snímky letošního sedmého ročníku nejsou aktuální pouze datem uvedení, ale také svými tématy. „Filmové novinky SCANDI 2021 spojuje téma univerzální krize. Tu tvoří například krize profese, smyslu života a rodiny, krize komunit, krize realit, krize etnik a politik a nakonec „maličkost“, krize globální, krize životního prostředí,“ představuje koncept aktuálního programu Ivan Hronec.


Přehlídka proběhne od pondělí 25. ledna v online prostoru VOD platformy Edisonline a potrvá do neděle 31. ledna. Zahajovacím filmem bude dokument o mladé kontroverzní bojovnici proti globálnímu oteplování Gretě Thunberg. Celkem se divákům představí čtyři premiéry skandinávských filmů doplněné o tematicky navazující severské snímky z předcházeních ročníků.

Jednodenní festivalová vstupenka stojí 100,-, navíc diváci jako bonus získají dvoutýdenní přístup do videotéky Edisonline. Za vstupenku na celý festival diváci zaplatí 500,- s měsíčním vstupem na zmíněnou VOD platformu.

ČESKÉ PREMIÉRY NA SCANDI:

GRETA (I Am Greta, 2020), režie: Nathan Grossman

Greta

Lidé protagonistku upřímně nenávidí, nebo milují – tak, jako každé sensitivní médium a posla zlých zpráv. Greta je Laokóon a Jana z Arku, jelikož tvrdí, že události spojené koronavirem mohou být v porovnání s tím, co nás čeká, jenom malým cvičením. Greta neztělesňuje pouhou environmentální krizi, ale představuje také rozbité zrcadlo doby, právě proto je tváří sedmého ročníku SCANDI,“ doplňuje Ivan Hronec. Jelikož jaký jiný problém spojuje celou naši zemi více než globální oteplování a ekologie? Téma doplníme silným islandským snímkem o další svérázné ženě, které osud jejího města není ukradený – Žena na válečné stezce. (Zdroj: SCANDI)


RYTIŘI SPRAVEDLNOSTI (Retfærdighedens rytterei , 2020), režie: Anders Thomas Jensen

Rytíři spravedlnosti

Krize realit je zastoupena filmem Rytíři spravedlnosti s Madsem Mikkelsenem v hlavní roli. Jedná se o novou černou komedii režiséra Anderse Thomase Jensena, která slaví velké úspěchy, má za sebou silné pozitivní reakce a za několik dní zahájí Mezinárodní filmový festival v Rotterdamu. Promítání doplníme o režisérův starší hit s Mikkelsenem v hlavní roli, O kuřatech a lidech. (Zdroj: SCANDI)

HEJTŘI (A Song Called Hate, 2020), režie: Anna Hildur Hildibrandsdottir

Opnunarpartý - Orange - Eurovision 2019 - Tel Aviv

Na krizi etnik a politiky poukazuje a řešení hledá film Hejtři, dokument o islandské BDSM kapele Hatari, která se snažila svou účast v soutěži Eurovize v Tel Avivu využít k poukázání na problémy mezi Izraelem a Palestinou. Vyvolala tak velkou vlnu nenávisti, ale i podpory. Film doplníme o další dokument, který byl úspěšně uveden v rámci minulého ročníku – Pěkně tučná sebeláska. (Zdroj: SCANDI)

SHORTA (2020), režie: Anders Ølholm, Frederik Louis Hviid

Shorta

Komunitní úroveň představuje Shorta, film o bojích a neshodách mezi policejní složkou a obyvateli ghetta. Dvojičkou, která doplní tento snímek, je starší film Darkland, kde nalezneme společné téma policie a organizovaného zločinu. (Zdroj: SCANDI)

bottom of page