top of page
  • Iveta Laštovicová

MEZIPATRA 2021 QFF

Queer festival Mezipatra, který se v loňském roce úspěšně přizpůsobil komplikované situaci způsobené pandemií, zahájí 4. listopadu svůj 22. ročník. Tradičně po ukončení své pražské části 11. listopadu přesune svůj program do Brna, kde vyvrcholí 20. listopadu. Letošním tématem je Oslava života. Programu 22. ročníku dominují ženy. A to nejen v hlavní soutěži, kde režírovaly šest z deseti celovečerních filmů: Bod zlomu, Joanina první smrt, Jumbo, Proč zrovna já?, Štěstí a Zlatíčko. I v samotné hlavní porotě usednou hned tři dámy: kulturní manažerka, feministka a queer aktivistka Mahide Lein, kulturní manažerka a kurátorka Ana Lok a výkonná ředitelka festivalu Jeden svět Lenka Lovicarová. Režisérky kompletně ovládly i sekci dokumentárních filmů, včetně českého zastoupení Barbory Chalupové a jejího letošního pohledu na téma stejnopohlavních manželství v ČR Zákon lásky, nebo nového dokumentu ikony queer filmu Moniky Treut Genderation


Hlavní porotu doplní porota studentská, která bude hodnotit soutěžní sekci krátkometrážních filmů. Ta je rozdělena do sedmi bloků a čítá na tři desítky příspěvků. Letošní ročník obohatí i několik zahraničních hostů. Své filmy ze soutěžní sekce uvedou režiséři Timothy Hall a Daniel Sánchez López. Z dokumentární sekce dorazí gruzínská režisérka Yana Ugrekhelidze a ruský umělec Aleksandr M. Vinogradov.


Diváky čeká i bohatý doprovodný program plný diskuzí, přednášek, workshopů a parties. V pražské části se můžou těšit i na sekci Queering the Industry, která zprostředkovává setkání s filmovými profesionály. Letošním hostem je režisérka Lisa Xi Xiang, jejíž snímek Pes štěkající na měsíc byl oceněn na filmovém festivale Berlinale.

Formát - Festivaly - Poster

TIPY Z PROGRAMU:

BOD ZLOMU (La Fracture, 2021), režie: Catherine Corsini

Formát - Festivaly - Na prahu Cropped

Raph se nemůže smířit s tím, že po tolika letech a hádkách se její žena Julie konečně rozhodla odejít. Je připravena udělat vše pro to, aby vztah zachránila. Následkem lehkomyslného chování se však obě ženy ocitnou na pohotovosti pařížské nemocnice, která praská ve švech pod náporem zraněných v protestech Žlutých vest. Zdravotní personál pracuje na pokraji sil a vystresovaní pacienti musí trávit dlouhé hodiny v přeplněné čekárně. Vzniká přirozený prostor pro nová setkání, bouřlivé debaty i vzájemnou podporu. Strach a bolest totiž cítí stejně jak intelektuálka z vyšší třídy, tak řidič kamionu. Za okny však sílí nepokoje a napětí získává na intenzitě i na ambulanci, kde se rozdíly mezi postavami dramaticky prohlubují. Napínavé sociální drama oceňované režisérky Catherine Corsini s empatií i upřímností reflektuje stav současné francouzské společnosti a její hlavní problém, kterým je všeprostupující sociální nerovnost. Pro svůj drsný komentář společenské situace, strhující herecké výkony a bezkonkurenční filmařské zpracování získal snímek ocenění Queer Palm na letošním filmovém festivalu v Cannes. (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 98 minut Země: Francie Hrají: Valeria Bruni Tedeschi, Marina Foïs, Pio Marmai Kinology


JOANINA PRVNÍ SMRT (A Primeira Morte de Joana, 2021), režie: Cristiane Oliveira

Formát - Festivaly - První Joanina smrt Cropped (1)

Zvídavá třináctiletá Joana se společně se svou nejlepší kamarádkou Carolinou pouští do odhalování rodinné historie. Hnaná touhou vypátrat, proč její oblíbená prateta žila sama a nikdy neměla přítele, začne Joana odkrývat příběhy žen své rodiny a sama si klást nové otázky. Poprvé v životě se dívce otevře svět dospělých, kterému pořád ještě tak úplně nerozumí. Když se navíc v prostředí konzervativního brazilského venkova začnou šířit fámy o tom, že Carolina políbila dívku, dynamika mezi kamarádkami se začne měnit. Prožijte společně s Joanou sexuální probuzení, které se odehrává v kulisách křehkého příběhu rodiny vyrovnávající se se ztrátou. Upřímně, s citem a prostřednictvím strhujícího herectví dospívajících představitelek. Snímek plný tajemství a něhy navíc brilantně reflektuje, jak jsou mezi generacemi předávány příběhy a hodnoty, a že ne všem můžeme jednoduše porozumět. (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 91 minut Země: Francie, Brazílie Hrají: Leticia Kasperski, Isabela Bressane, Joana Vieira, Lisa Gertum Becker, Emilio Speck, Pedro Nambuco, Rosa Campos Velho, Graciale Caputti


ŠTĚSTÍ (Glück, 2021), režie: Henrika Kull

Formát - Festivaly - Štěstí Cropped (1)

Každodenní rutina práce v nevěstinci se pro Saschu změní ve chvíli, kdy se do týmu přidá Maria. Obě ženy v sobě rychle naleznou zalíbení a vytvoří se mezi nimi vztah plný něhy, který je však zkomplikovaný jejich profesí. Maria je schopna se do určité míry odpoutat od své práce, zato Sascha se zdá být čím dál tím víc emocionálně vyčerpaná. Do toho všeho se jako rozvedená matka snaží udržovat vztah se svým synem a nemůže se vyhnout tvrdému střetu světů. Snímek z letošního Berlinale originálně a bez skrupulí zpracovává práci v nevěstinci a vykresluje komplexní povahy postav skrze odvážný kontrast mechanických sexuálních scén, které střídají chvíle něžné intimity. (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 90 minut Země: Německo Hrají: Katharina Behrens, Adam Hoya, Nele Kayenberg, Jean-Luc Bubert

NEVITIDELNÉ LÁSKY (Les Invisibles, 2012), režie: Sébastien Lifshitz

Formát - Festivaly - Neviditelné lásky Cropped

Intimní dokumentární snímek zpochybňující stereotyp queer života prostřednictvím příběhů starších členů LGBTQ+ komunity. Sdílené příběhy dávají nahlédnout do francouzských domácností v době, kdy se ani o homosexualitě nemluvilo, tak na současný stav milostného života po padesátce. Romantická gesta střídá hašteření a pošťuchování. Láska prochází svou cestou, ať už se jedná o heterosexuální, nebo homosexuální pár. Nicméně dospívání v době, která nepřála jiné lásce než mezi mužem a ženou, zanechala stopy i v pozdějším věku, a to nejen na vnímání vztahů, ale i své vlastní identity. Dokumentární snímek Neviditelné lásky přináší podrobný pohled do životů několika aktérů a aktérek, kteří nás provedou proměnou queer života od poloviny minulého století do dnešních dnů. (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 115 minut Země: Francie


NA PRAHU (Limiar, 2020), režie: Coraci Ruiz

Formát - Festivaly - Na prahu

Autobiografický dokument Na prahu sleduje pět let v životě náctiletého Noaha, který hledá svou identitu napříč genderovou škálou. O svých pocitech i myšlenkových procesech dokáže mluvit jasně, přesně a otevřeně. Režisérkou snímku je jeho matka Coraci Ruiz, která citlivě zdokumentovala období dospívání završené tranzicí, a nevyhnula se ani náročným otázkám genderfluidity nebo hluboko zakořeněných strachů. Kameru využívá především jako nástroj porozumění –⁠ vlastnímu synovi i komplexním tématům. Ruiz působila jako bojovnice za genderovou rovnoprávnost a vyrůstala s matkou, která se zasazovala o svobodu žen a volnost v rodinných vztazích. Nyní tak Ruiz zahajuje boj za rovnost queer lidí, ve kterém musí přehodnotit i své dosud velmi otevřené názory. Dokument vznikl jako doktorandská práce, díky čemuž nám režisérka předkládá nejen intimní rodinný film, ale také zapálené, téměř vědecké zkoumání proměn genderové identity a bojů tří generací za rovnoprávnost v Brazílii. Film měl premiéru na prestižním festivalu Hot Docs v Kanadě. (zdroj: Mezipatra)


Délka filmu: 77 minut Země: Brazílie


BARE (2020), režie: Aleksandr M. Vinogradov

Formát-Festivaly-Bare-Cropped

Jedenáct nahých mužů projde konkurzem na hru Anima Arden a odehraje nejnovější taneční dílo belgického mistra choreografie Thierry Smitse. V prolínání intimních záběrů ze zkoušek a dlouhých uhrančivých tanečních scén Bare sleduje, jak choreograf a jeho tým usilovně prozkoumávají složitá a často tabuizovaná témata prostřednictvím nahoty a tance. Tato odvážná sonda do uměleckého konfliktu, genderu a sexuality nabízí jako jedinou konstantu myšlenku, že tělo je posledním útočištěm lidské svobody.


Délka filmu: 91 minut Země: Belgie Hrají: Thierry Smits, Francisco Lopez, Valentin Braun, Peter De Vuyst, Michał Adam Góral, Jari Boldrini

bottom of page