top of page
  • Lukáš Bejček

FORMÁT x KLIMATISTKA: 10 FILMŮ O KLIMATU

Ve spolupráci s edukačním projektem Klimatistka jsme pro vás připravili výběr 10 zásadních filmů o klimatické změně, které by vám neměly uniknout, ať už jste zkušení aktivisté nebo environmentální začátečníci. Vytvořili jsme průřez napříč bohatou filmovou tvorbou věnující se široké škále témat od klimatické krize a vlivu lidské činnosti na změnu klimatu až po klimatický žal jednotlivce a možnosti jeho následků.


Výběr jsme rozdělili do dvou kategorií: dokumentární a hrané filmy. Na seznamu dokumentárních snímků najdete zástupce z řad klimatické klasiky, experimentálních vizuálních symfonií nebo třeba dánskou investigativku s prvky svědectví. Mezi těmi hranými pak osobní drama protestantského kněze nebo filmovou adaptaci knihy od držitelky Nobelovy ceny za literaturu, polské spisovatelky, Olgy Tokarczuk.


O PROJEKTU KLIMATISTA

Projekt z dílny neziskové organizace CDE komunikuje informace o klimatické změně skrze srozumitelné a vizuálně zajímavé grafiky na Instagramu. Jeho cílem je změnit narativ a současný způsob komunikace o klimatické změně tak, abychom v debatách nadále neposilovali stávající nerovnosti a genderově diskriminační postupy.

5 DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ:

ANTROPOCÉN: EPOCHA ČLOVĚKA (Anthropocene: The Human Epoch, 2018), režie: Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencier

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (5)

Dosáhli jsme bezprecedentního okamžiku v historii naší planety. Lidé v současnosti ovlivňují Zemi a geologické procesy více než všechny přírodní síly dohromady. Antropocén: Epocha člověka je dokumentárním snímkem, který čtyři roky natáčel oceňovaný tým ve složení Jennifer Baichwalová, Nicholas de Pencier a Edward Burtynsky. Jedná se o dokument, který kombinuje umění a vědu a přináší empirický, neučebnicový náhled na klíčový moment v historii geologie. Dechberoucí snímky přináší provokativní a nezapomenutelný zážitek a názorně ukazují dopad lidstva na naši planetu. (AČFK)

Sleduj na dafilms.cz

NOVÁ ŠICHTA (2020), režie: Jindřich Andrš

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (8)

25 let strávil Tomáš Hisem pod zemí jako horník na Ostravsku. Trh práce se ale prudce mění, doly zavírají, havíři se rekvalifikují. Tomáš si navzdory nevěřícím pohledům svých kamarádů volí specializaci, která má k jeho původní profesi opravdu na hony daleko. Hodlá vyměnit šachtu za digitální prostor a stát se programátorem. Intimní a zároveň lehce humorný časosběrný portrét režiséra Jindřicha Andrše sleduje komorní, ale epickou odyseu obyčejného člověka. Svým nevtíravým humanismem evokuje díla klasiků britského sociálního realismu, její řízný ostravský akcent si však s ničím nespletete. (Artcam Films)

Sleduj na ARTCAM FILMS VOD od 27. května


KAMPAŇ PROTI KLIMATU (The Campaign Against the Climate, 2020), režie: Mads Ellesøe

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (6)

Dánský investigativní film o lobbistech za klimatický skepticismus… Jeden zásadní příklad odporu proti opatřením za lepší klima. Jejími představiteli jsou pochopitelně největší hráči ropného průmyslu. Jejich cílem je, aby běžný občan „pochopil“, že ve vědě o klimatu existuje mnoho pochybností, že je stále vše nejasné, nepodložené. Podle dokumentů chce ropný průmysl, aby veřejnost pochybovala o vědeckých nálezech týkajících se klimatických změn. Na vrcholné schůzky nejsou zváni vědci. Program pro národní média, navrhuje osm způsobů, jak ovlivňovat média tím, že zaplatí a vyškolí „vlastní“ vědce. Dále vysvětluje, jak se budou snažit ovlivnit novináře. (Česká televize)

Sleduj na iVysílání do 14. dubna

NEPŘÍJEMNÁ PRAVDA (An Inconvenient Truth, 2006), režie: Davis Guggenheim

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (4)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

Sleduj na Apple TV

KOYAANISQATSI (1982), režie: Godfrey Reggio

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (2)

Skupina vysokých nehybných postav obrácených k postavě ještě vyšší, nesoucí na hlavě korunu. Jeskynní malby z Horseshoe Canyonu v Utahu jsou prvním i posledním tónem skladby, která diváka provede světem tak, jak ho vidí Godfrey Reggio. Majestátní věkovitost stalních útesů, zdánlivá nehybnost pouště i věčná dynamika mořských vln sugerují prapůvodní čistotu života, do níž náhle, po staletích pozvolného, takřka neměřitelného vývoje, vstupuje člověk, měnící svou energií podobu světa i rytmus plynutí času. Přináší technický pokrok, zrychluje, propadá se do anonymity, přivádí na svět úžasné vynálezy i ničivé prostředky nepředstavitelné síly, zamořuje životní prostředí a vede války. Reggio beze slov, jen prostřednictvím fascinujících obrazů a za doprovodu úchvatně minimalistické hudby Philipa Glasse poprvé komentuje vztah přirody a člověka, resp. destruktivní sílu lidského působení na naši planetu. (AČFK)

Sleduj na Apple TV


5 HRANÝCH FILMŮ:

EAST (2013), režie: Zal Batmanglij

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (9)

Mladou a ambiciózní Sarah Moss (Brit Marling) najímá elitní soukromá tajná služba a ihned jí zadává nebezpečný úkol. Musí v utajení proniknout do anarchistické aktivistické skupiny s názvem “The East” a zúčastnit se útoků na šéfy korporací, kterým bez trestu procházejí zločiny proti lidskosti. Čím více ale aktivity skupiny rostou, tím více se život Sarah ocitá v ohrožení. (oficiální text distributora)


Žánr: Psychologický, akční, krimi, thriller, drama Země: USA Hrají: Brit Marling, Alexander Skarsgård, Elliot Page, Toby Kebbell, Patricia Clarkson, Julia Ormond, Shiloh Fernandez, Aldis Hodge, Billy Magnussen, Jason Ritter, Jamey Sheridan

Sleduj na Google Play


ZOUFALSTVÍ A NADĚJE (First Reformed, 2017), režie: Paul Schrader

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (7)

Ernst Toller (Ethan Hawke) je nešťastný kněz z malého historického kostela na severu státu New York, jehož život se radikálně změní po setkání s Mary (Amanda Seyfried) a jejím manželem Michaelem, labilním ekologickým aktivistou. Prázdný kostel a stále silnější pocit, že svět se řítí vstříc katastrofě, Tollera donutí pustit se do nebezpečného podniku s nadějí, že se mu konečně podaří získat zpět nahlodanou víru a naplnit své poslání – napravit křivdy, které se kolem něj dějí. (Bontonfilm)


Žánr: Drama, thriller, mysteriózní Země: USA, Velká Británie, Austrálie Hrají: Ethan Hawke, Amanda Seyfried, Philip Ettinger, Michael Gaston, Cedric the Entertainer, Victoria Hill, Bill Hoag, Elanna White, Kristin Villanueva, Erica Fae, Christopher Dylan White

Sleduj na Apple TV

ŽENA NA VÁLEČNÉ STEZCE (Kona fer í stríð, 2018), režie: Benedikt Erlingsson

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (1)

Padesátnice Halla je zdánlivě spořádaná učitelka a sbormistryně, ale pod klidným zevnějškem dříme víc, než se na první pohled zdá. Tvrdá a nekompromisní žena má ještě druhý život – vede totiž soukromou válku s průmyslovými giganty, kteří ničí islandskou krajinu. Nejhledanější žena ostrova řeší s lukem v ruce dilema mnohých z nás: jak svým dílem přispět k tomu, aby nedošlo k ekologické a sociální katastrofě? (Film Europe)


Žánr: Drama, komedie, dobrodružný Země: Island, Francie, Ukrajina Hrají: Halldóra Geirharðsdóttir, Jóhann Sigurðarson, Juan Camillo Roman Estrada, Jörundur Ragnarsson, Olena Lavreňuk, Vala Kristín Eiríksdóttir, Halldór Halldórsson, Saga Garðarsdóttir

Sleduj na Edisonline


PŘES KOSTI MRTVÝCH (Pokot), režie: Agnieszka Holland, Kasia Adamik

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (3)

Skrze energickou a značně excentrickou postavu Janiny Dušejkové, učitelky angličtiny v důchodovém věku, sledujeme vzrůstající hrůzu malé osady na polsko-českém pohraničí, ve kterém se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Hrůza a zděšení z vražd kontrastují s obecným nezájmem, který doprovází masové vybíjení divoké zvěře v právě probíhající lovecké sezóně. Dušejková je nejen milovnicí zvířat, ale také ochránkyní všech divných a ‘jiných’ obyvatel Kłodzké kotliny, kde se příběh odehrává. Skrze Dušejkovou začínáme v příběhu postupně odhalovat, kdo stojí za prapodivnými vraždami a jak souvisí s vyvražďováním zvěře. (CinemArt)


Žánr: Krimi, drama, mysteriózní, thriller Země: Polsko, Česko, Německo, Švédsko, Slovensko Hrají: Agnieszka Mandat, Wiktor Zborowski, Jakub Gierszał, Patrycja Volny, Miroslav Krobot, Borys Szyc, Andrzej Grabowski, Andrzej Konopka, Tomasz Kot, Marcin Bosak

Sleduj na NETFLIX

NOC PŘICHÁZÍ (Night Moves, 2013), režie: Kelly Reichardt

FORMÁT x KLIMATISTA - 10 filmů o klimatu (10)

Příběh tří idealistických environmentalistů, kteří plánují vyhodit do povětří jasný symbol západní industrializace, hydroelektrickou přehradu. Fanatik a bývalý mariňák Harmon, nonkonformistka Dena zavrhující konzumní styl života a militantní ekologický aktivista Josh spojí své síly za účelem boje proti hospodářskému systému, který odsuzují. Sofistikovaný film o neblahých následcích správných ideálů, které se zvrhly v neuvážené činy. (Fresh Film Fest)


Žánr: Drama, thriller Země: USA Hrají: Jesse Eisenberg, Dakota Fanning, Peter Sarsgaard, Logan Miller, Griffin Newman, Lew Temple, James Le Gros, Alia Shawkat, Katherine Waterston, Matt Malloy, Clara Mamet

bottom of page