top of page
  • Iveta Laštovicová

70. MFF V BERLÍNĚ

Máme za sebou udílení posledních velkých filmových cen za loňský rok a festival Sundance nám odstartoval novou festivalovou sezónu. Druhým pomyslným kontrolním bodem pravidelného ročního filmového maratonu je festival Berlinale, který letos oslaví jubilejní 70. ročník. Bude zahájen 20. února filmem My Salinger Year se Sigourney Weaver  a Margaret Qualley v hlavních rolích. Závěrečný ceremoniál s udílením cen pak proběhne 29. února

berlinale-poster

Letos si Berlinale do hlavní soutěže nadělilo opravdu silnou dávku filmů. 18 filmů z 18 zemí, z nichž 16 bude mít právě na Berlinale světovou premiéru. Co není zcela obvyklé, že jeden z filmů v hlavní soutěži je zástupce dokumentárního filmu (Irradiated). Co se týká genderového zastoupení, tak festival Berlinale si v zastoupení žen v programu vede mezi velkou evropskou festivalovou trojicí (Berlinale, Cannes, Benátky)  nejlépe. V hlavní soutěži je letos zastoupeno 6 režisérech, z čehož jedna je spolupráce (film DAU. Natasha). V loňském ročníku bylo zastoupení o něco lepší: 7 ze 17 soutěžních filmů režírovaly ženy. Silná hlavní soutěž zaujme známými festivalovými jmény jakými jsou Hong Sang-soo, Tsai Ming-Liang, Christain Petzold, Phillipe Garrel, Kelly Reichardt, Eliza Hittman, Abel Ferrara, Sally Potter či dvojice Kervern/Delépine


Co je zajímavostí, že 3 ze soutěžních filmů nabídnou 3 různé pohledy na německé hlavní město: UdineLittle sister Berlin Alexanderplatz. Cenu za celoživotní přínos si letos odnese herečka Helen Mirren, která v roce 2007 získala Oscara za hlavní roli ve filmu Královna (The Queen, 2006). Oživením letošního ročníku je i nová soutěžní sekce Encouters, ve které bude tříčlenná porota udělovat celkem tři ceny: Nejlepší film, Nejlepší režie a Speciální cenu poroty. První porota bude vybírat z 15 snímků mezi kterými nechybí například nové filmy od Josephine Decker, Christi Puiua, Matíase Piñeira a Ivana Ostrochovského. Sekce neklade hranice mezi žánry a tak je zastoupen jak dokumentární film, tak animovaný a hraný film. 

ČESKÉ ZASTOUPENÍ 

Jubilejní ročník bude významný i pro Českou republiku, která má tenotkráte v programu festivalu několikeré zastoupení. Premiéru zde bude mít film Šarlatán od režisérky Agnieszky Holland  s Ivanem Trojanem v hlavní roli příběhu inspirovaném osudem léčitele Jana Mikoláška. Na trailer se můžete podívat zde.  Zástupcem České republiky v soutěži studentských filmů bude krátký animovaný film Aljony Baranovové nazvaný Lístek, který vznikl v ateliéru Animované tvorby Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati.

V nové soutěži Encounters, která se bude snažit upozornit na nové filmové vize a odvážnější díla autorů, se bude snažit zabojovat mezi 15 filmy slovensko-česko-rumunsko-irský koprodukční film Služebníci o příběhu studentů kněžského semináře v totalitním Československu 80. let od režiséra Ivana Ostrochovského, který se na půdu Berlinale vrací již potřetí. Film bude mít premiéru v českých kinech 16. dubna 2020. Dalším zástupcem je česko-slovenský koprodukční dokumentární film FREM, který měl světovou premiéru na podzim 2019 na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava a na jehož trailer se můžete podívat zde

SERIÁLOVÁ SEKCE

Berlinale má i svou seriálovou sekci, takže se můžeme těšit na první reakce na seriál The Eddy od Damiena Chazella, který láká na André Hollanda, Joannu Kulig a jazz. Prvních pět dílů Trigonometry, seriálu o kterém jsme psali v posledním vydání našich Žen ve spojitosti s režisérkou A. R. Tsangari. Australský seriál o tamtím imigračním systému, ve kterém skončí čtveřice hlavních hrdinů z produkce Cate Blanchett s názvem Stateless.

POROTA HLAVNÍ SOUTĚŽE

Předsedou letošní poroty, která udělí na závěr festivalu Zlatého medvěda za nejlepší film v hlavní soutěži se stal britský herec Jeremy Irons. Společně s ním budou hodnotit: francouzsko-argentinská herečka Bérénice Bejo, německá producentka Bettina Brokemper, palestinská režisérka Annemarie Jacir, dramatik a režisér Kenneth Lonergan, italský herec Luca Marinelli a brazilský režisér Kleber Mendonça Filho.

REDAKČNÍ VÝBĚR Z PROGRAMU

BERLIN ALEXANDERPLATZ, režie: Burhan Qurbani

202012396_1_RWD_1380-Cropped-1024x576-660x371

Klasika Alfreda Döblina přensesená do Berlína roku 2015. Třicetiletému Francisovi se úspěšně povedlo utéct z Afriky, bez dokladů a kontaktů má však jen jednu šanci. Nechat se pohlit ulicemi města. Film podle ukázek slibuje jízdu do temných zákoutí města a mysli. 


Délka filmu: 183 minut Země: Německo, Nizozemsko Hrají: Welket Bungué, Jella Haase, Albrecht Schuch, Joachim Król, Annabelle Mandeng

DAU. DEGENERATION (DAU. Degenaratsia), režie: Ilya Khrzhanovskiy, Ilya Permyakov

Dau-Cropped-1-1024x576-660x371

Jestli se o nějakém z filmů z programu letošního Berlinale dá říct, že je ambiciozní, pak je to DAU. Degeneration. Film, o jehož vzniku kolují přímo legendy o desetitisícovém komparzu, několikaletém natáčení v uměle vytvořeném stalinistickém Ústavu, který měl simulovat 50. léta, nebo to, že ve filmu nehraje jediný profesionální herec. Výsledek se prostě musí vidět.


Délka filmu: 355 minut Země: Německo, Ukrajina, Velká Briánie, Rusko Hrají: Prof. Dmitry Kaledin, Vladimir Azhippo, Olga Shkabarnya, Prof. Alexei Blinov, Prof. Nikita Nekrasov

THE WOMAN WHO RAN (Domangchin yeoja), režie: Hong Sang-soo

hong-Cropped-1024x576-660x371

Hong Sang-soo (a jeho už 24. film v pořadí) a Kim Min-hee s nový rokem přichází s dalším společným filmem s velmi příjemnou (pro diváky festivalů především) stopáží. Gamhee se během manželovi obchodní cesty setkává postupně se třemi kamarádkami na předmětní Soulu.


Délka filmu: 77 minut Země: Jižní Korea Hrají: Kim Minhee, Seo Younghwa, Song Seonmi, Kim Saebyuk, Lee Eunmi

DELETE HISTORY (Effacer l’historique), režie: Benoît Delépine, Gustave Kervern

BK-Cropped-1024x576-660x371

Již devátý společný film této francouzské režisérské dvojice, jejichž humor není pro všechny se bude tentokráte točit kolem světa sociálních sítí. Šikana na internetu, závislost na seriálech, ukradené sexuální nahrávky, Uber a reklamní telefonáty. S tím vším se setkává ve svém životě trojice sousedů na jednom předměstí, dokud si neřeknou dost a odhodlají se společně k odvetnému boji. 


Délka filmu: 110 minut Země: Francie, Belgie Hrají: Blanche Gardin, Denis Podalydès, Corinne Masiero

FIRST COW, režie: Kelly Reichardt

first-cow-Cropped-1024x576-660x371

O tomto filmu jsme se zmiňovali jako o jednom z nejočekávanějších filmů roku 2020 v našem článku o Kelly Reichardt, takže není divu, že jsme byli nadšeni, když jsme zjistili, že bude film uveden na letošním Berlinale a ještě v hlavní soutěži. Ve filmu se přeneseme do 19. století za samotářem a zkušeným kuchařem, který na své cestě na Severozápad potkává čínského imigranta, se kterým jediným nachází společnou řeč. Společně se rozhodnout rozjet podnik, jehož hlavním artiklem je v názvu zmiňovaná kráva.


Délka filmu: 122 minut Země: USA Hrají: John Magaro, Orion Lee, Toby Jones, Scott Shepherd, Gary Farmer

NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS, režie: Eliza Hittman

never-Cropped-1024x576-660x371

Autumn a její sestřenice Skylar se z Pennsylvanie vydávají na cestu do New Yorku, aby vyřešily nechtěné těhotenství jedné z nich. Ohlasy ze Sundance byly více než pozitivní a informace o inspiraci vynikajícím rumunským dramatem 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny nás navnadila na tento film ještě víc.


Délka filmu: 101 minut Země: USA Hrají: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon Van Etten

DAYS (Rizi), režie: Tsai Ming-Liang

rizi-Cropped-1024x576-660x371

Pro nás, pro které je jméno Tsai Ming-Liang jako zaklínadlo, je jeho nový film vždy svátkem. A když se ještě dočteme, že film bude oproštěn od jakéhokoliv dialogu a opět bude zaměřen na osamělost dvou odlišných hrdinů, kteří se setkají náhodně v jednom hotelu, tak není co řešit. Do té doby, než si uvědomíme, že nikdo z našich českých distributorů nebude mít nikdy odvahu jeho filmy uvést širšímu publiku. Snad nás potěší alespoň některý z festivalů.


Délka filmu: 127 minut Země: Taiwan Hrají: Lee Kang-Sheng, Anong Houngheuangsy

THE ROADS NOT TAKEN, režie: Sally Potter

roads-Cropped-1024x576-660x371

Po divadelním konverzačním dramatu Večírek (The Party, 2017) se Sally Potter vrací s hvězdně obsazeným filmem, kde v jednom dni sledujeme příběh Lea, který je zmatený a ztrácí se ve vlastních myšlenkách, kde prožívá životy, které nikdy nemohl žít kvůli různým rozhodnutím. Jeho boj sleduje zvnějšku jeho dcera Molly, která se mu snaží pomoct.


Délka filmu: 85 minut Země: Velká Británie Hrají: Javier Bardem, Elle Fanning, Salma Hayek, Laura Linney

MY LITTLE SISTER (Schwesterlein), režie: Stéphanie Chuat, Véronique Reymond

My-Little-Sister-1024x575-660x370

Lisa se vzdala svých ambicí jako dramatička v Berlíně a se svým mužem a dětmi se přestěhovala do Švýcarska, aby tam její manžel mohl vést mezinárodní školu. Když ale její bratr dvojče a hvězda jednoho berlínského divadla náhle onemocní leukémií, je potřeba, aby se vrátila zpět.  Když nám tentokráte nenabídl Ninu Hoss Christian Petzold, užijme si jejího šarmu ve filmu od dvou režisérek. 


Délka filmu: 99 minut Země: Švýcarsko Hrají: Nina Hoss, Lars Eidinger, Marthe Keller, Jens Albinus, Thomas Ostermeier


THE SALT OF TEARS (Le sel des larmes), režie: Philippe Garrel

garrel-Cropped-1024x576-660x371

Luc přijíždí do Paříže, aby si splnil svůj sen stát se truhlářem. Ztracen v ulicích potkává krásnou Djemilu, která ho přitahuje a začne se s ní vídat. Kvůli svému otci se však musí vrátit zpět domů, kde naráží na svou dávnou známou Geneviève. Luc je chycen v síti vztahů. Po návratu do Paříže ho totiž čeká románek s další ženou. Jak známe Phillipa Garrela nepůjde o lehkovážnou romantickou komedii, která bude pouze klouzat po povrchu následků, který Luc svým chováním způsobí sobě i ostatním. 


Délka filmu: 100 minut Země: Francie, Švýcarsko Hrají: Logann Antuofermo, Oulaya Amamra, André Wilms, Louise Chevillotte, Souheila Yacoub


SIBERIA, režie: Abel Ferrara

siberia-Cropped-660x370

Vznik tohoto filmu provázeli finanční nesnáze, takže jsme rádi, že se slibovaný projekt oznámený už někdy v roce 2015 konečně stal skutečností. Jinak bychom přišli zážitek z filmu, která sám Ferrara popisuje jako mix mezi Odyseou a Alenkou v říši divů. Willem Dafoe tenhle mix svým herectvím nejen po filmu Maják (The Lighthouse, 2019) bude jistě skvěle doplňovat.

 

Délka filmu: 92 minut  Země: Itálie, Německo, Mexico Hrají: Willem Dafoe, Dounia Sichov, Simon McBurney, Cristina Chiriac, Daniel Giménez Cacho

UNDINE, režie: Christian Petzold

undine-Cropped-1024x576-660x371

Christian Petzold je dalším z režisérů, jehož každý následující film je napjatě očekáván. S Undine můžeme opět těšit na velkou romanci, tentokráte přímo podvodní. Petzold opět sáhl po herci Franzi Rogowskim, na kterého od filmu Tranzit (Transit, 2018) nemůžeme zapomenout, a Paule Beer.


Délka filmu: 90 minut Země: Německo, Francie  Hrají: Paula Beer, Franz Rogowski, Maryam Zaree, Jacob Matschenz, Anne Ratte-Polle


LAST AND FIRST MEN, režie: Jóhann Jóhannsson

JJ-Cropped-1024x576-660x371

Brutalismus zemí bývalé Jugoslávie, uhrančivý hlas Tildy Swinton a hudba Jóhanna Jóhannssona, jsou pro nás jako tři mocná lákadla a tím pádem vysoká příčka v našem letošním watchlistu.


Délka filmu: 70 minut Země: Island Mluvené slovo: Tilda Swinton

MY SALINGER YEAR, režie: Philippe Falardeau

My-Salinger-Year-Cropped-1024x576-660x371

Mladá Joanne sní o tom být spisovatelka. V 90. letech 20. století v New Yorku je ale cesta k úspěchu velmi trnitá, takže když se Joanne naskytne možnost dělat asistentku literární agentce Margaret, rozhodne se chytit této příležitosti. Brzy se dozvídá, že hlavní hvězdou, kterou její nová šéfová zastupuje je sám J. D. Salinger.

 

Délka filmu: 101 minut Země: Kanada, Irsko Hrají: Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth, Seána Kerslake, Brían F. O’Byrne 

MALMKROG, režie: Christi Puiu

Malmkrog-Cropped-1024x576-660x371

Na panském sídle kdesi v Transylvánii pět osob diskutuje o smrti, morálce, válce a náboženství. Adaptace knihy Tři rozhovory Alexandra Solovjova je zahajovacím filmem nově zavedené soutěže Encouters.


Délka filmu: 200 minut Země: Rumunsko, Srbsko, Švýcarsko, Švédsko, Bosna a Herzegovina, Makedonie  Hrají: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot

SHIRLEY, režie: Josephine Decker

Shirley-Cropped-1024x576-660x371

Josephine Decker nás uhranula předloni svým filmem Madeline’s Madeline. Sice bychom rádi v jejím dalším filmu objevovali hlouběji další zákoutí její mysli, ale spolupráce s Elisabeth Moss na filmu o americké spisovatelce Shirley Jackson nás rozhodně zaujala. 


Délka filmu: 106 minut Země: USA Hrají: Elisabeth Moss, Michael Stuhlbarg, Odessa Young, Logan Lerman

TIPOGRAFIC MAJUSCUL (Uppercase Print), režie: Radu Jude

Tipografic-majuscul-Cropped-1024x576-660x371

Po sérii festivalově úspěšných filmů Aferim! (2015), Zjizvená srdce (Scarred Hearts, 2016) a “Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři” (“I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians”, 2018), se festivalový miláček Radu Jude vrací s filmem o rumunském teenagerovi, který psal protesní hesla proti diktátorovi Ceausescuovi a jeho režimu. Byl dopaden, vyslýchán a zbytek se dozvíme ve vizuálně poutavém balení snad brzy. 


Délka filmu: 128 minut Země: Rumunsko Hrají: Bogdan Zamfir, Şerban Lazarovici, Ioana Iacob, Şerban Pavlu

ASISTENTKA (The Assistant), režie: Kitty Green

The-Assistent-Cropped-1024x576-660x371

Další film, který se točí kolem asistentky. Tentokráte se jedná o prostředí filmové produkce a zvláštních praktik, které se odehrávají v pozadí a které odhalí naše redakční éterická oblíbenkyně Julia Garner. V nejedné reakci na tento film se mluví o inspiraci kauzou Harvey Weinsteina. 


Délka filmu: 87 minut Země: USA Hrají: Julia Garner, Matthew Macfadyen, Makenzie Leigh, Kristine Froseth, Jon Orsini


bottom of page