top of page
  • Lukáš Bejček

10 SERIÁLŮ NA HBO MAX

Služba HBO GO se 8. března změnila na platformu HBO Max. Nová aplikace, nyní za měsíční poplatek 199,-, obsahuje filmy a seriály v pěti kategoriích: tituly z produkce Warner Bros., HBO, Cartoon Network nebo DC Comics. Bohužel oproti americké verzi chybí například sekce s anime nebo knihovnu s řadou starších klasických filmů. Stávající nabídka u nás nyní nabízí vesměs stejný obsah jako dosavadní HBO GO. Z nového obsahu jde hlavně o vybrané HBO Max originals jako jsou například Soderberghovy filmy filmy Kimi a Žádné prudké pohyby, loňské velkofilmy Duna a Matrix Resurrections, které na americkém trhu měly premiéru ve stejný den na plátnech kin i na HBO Max. Ze seriálové tvorby je nově dostupný například seriál Peacemaker Jamese Gunna nebo adaptace románu Emily St. John Mandel Stanice 11.


Hlavní změnou je tedy především modernější kabát uživatelského prostředí, který nyní nabízí možnost vytvořit si až pět uživatelských profilů a u vybraných titulů disponuje rozlišením 4K UHD a kvalitou zvuku Dolby Atmos.


Pečlivě jsme prostudovali kompletní knihovnu HBO Max a vybrali 10 zajímavých (nikoliv nejlepších) seriálů a limitovaných sérií, které považujeme za kvalitně strávený čas u televizních obrazovek. Je zde několik našich srdcovek (Ramy, Hledání a Jsme, jací jsme), ověřených hitů (Ostré předměty, Bílý lotos) i méně známých jako je seriál Betty nebo limitovaná série Najděte mi hrdinu, které na platformě snadno zapadnou navzdory své osobitosti.



STANICE 11 (Station Eleven, 2021-2022), tvůrce: Patrick Somerville

Postapokalyptická sága, odehrávající se v několika časových rovinách, sleduje přeživší ničivé pandemie, kteří musí znovu vybudovat svou kulturu, společnost a identitu. Tváří v tvář hrozbám nového světa se upínají k tomu nejlepšímu, co ztratili. (Zdroj: HBO Max)


Režie: Hiro Murai, Jeremy Podeswa, Helen Shaver, Lucy Tcherniak

Žánr: Sci-fi, drama, mysteriózní, thriller

Země: USA

Hrají: Mackenzie Davis, Danielle Deadwyler, Himesh Patel, Nabhaan Rizwan, Matilda Lawler, Philippine Velge, David Wilmot, Caitlin Fitzgerald


RAMY (2019-2020), tvůrci: Ramy Youssef, Ari Katcher, Ryan Welch

Ramy Hassan (Ramy Youssef) je Američan egyptského původu, který podstupuje duchovní cestu ve své politicky roztříštěné čtvrti v New Jersey. Seriál Ramy zkoumá, jaké to je zmítat se mezi muslimskou komunitou, pro níž je život morální zkouškou, a generací mileniálů, která pochybuje o existenci posmrtného života. (Zdroj: HBO Europe)


Režie: Cherien Dabis, Christopher Storer, Harry Bradbeer, Ramy Youssef, Jehane Noujaim, Desiree Akhavan

Žánr: Komedie

Země: USA

Hrají: Ramy Youssef, Hiam Abbass, Amr Waked, Laith Nakli, Poorna Jagannathan, Elisha Henig, Sarah Himadeh, Faith Logan, Anna Konkle, Maz Siam


BETTY (2020-2021), tvůrce: Crystal Moselle

Betty, nový šestidílný seriál z produkce HBO, inspirovaný kritikou uznávaným celovečerním debutem Skate Kitchen režisérky Crystal Moselleové, sleduje rozmanitou partu mladých žen, které si na pozadí současného New Yorku klestí cestu převážně mužským světem skateboardingu. Tvrdohlavá a oddaná Janay je dívka s velmi silnou vůlí a odhodláním, které je jí v mnoha ohledech ku prospěchu, ale občas jí dokáže i uškodit. Její výstřední styl je pouhý klam, brnění, za kterým skrývá své vnitřní rozbroje. Kirt je milenka (v očích dam), bojovnice (v očích zbytku světa), a malé dítě v těle dospělé ženy. Je to ten nejzábavnější člověk na světě, ale i kdyby to o sobě věděla, bylo by jí to fuk. Indigo je ulicí protřelá podvodnice uvězněná v těle zámožné studentky, která nedokončila uměleckou školu. Na okraji skupiny stojí obezřetná, bystrá, inteligentní a nemotorná Camille. Touží zapadnout mezi ostatní týpky ve skate parku a své místečko mezi nimi si tvrdě vybojovala. Měla by si však uvědomit, že jsou jí body za oblíbenost v konečném výsledku úplně k ničemu, zvláště pak v očích ostatních dívek. (Zdroj: HBO Europe)


Režie:Crystal Moselle

Žánr: Komedie

Země: USA

Hrají: Nina Moran, Ajani Russell, Rachelle Vinberg, Caleb Eberhardt, Edmund Donovan, Alexander Cooper, Dede Lovelace, Kabrina Adams, Reza Nader


HLEDÁNÍ (Looking, 2014-2015), tvůrce: Michael Lannan

Seriál z originální produkce HBO Hledání se vrací s deseti zbrusu novými díly, jež nabízejí nezkreslený pohled na zkušenosti tří blízkých přátel, Patricka, Agustína a Doma, kteří žijí a milují v současném San Franciscu. V průběhu druhé řady najde Patrick v profesním i milostném životě to, co hledal. Záhy si však uvědomí, že to vlastně doopravdy není to, co potřebuje. Se svým šéfem Kevinem, který má stále stejného partnera, rozjede Patrick zběsilou aférku a při tom se pokouší zjistit, jestli můžou s Richiem zůstat přáteli. Agustín, který se od konce předchozí řady zmítá v porozchodové krizi, se rozhodne pověsit své umělecké ambice na hřebík a snaží se navázat přátelství s HIV pozitivním "medvědem" jménem Eddie. Dom nepřestává snít o otevření vlastní restaurace, přičemž přichází řada úspěchů i proher co se týče financí i jeho vztahu s Lynnem. Seriál i nadále zkoumá hledání štěstí a důvěrného vztahu ve věku, kdy možnosti a práva gayů nemají obdoby, na pozadí progresivní, sexuálně otevřené kultury San Francisca. (Zdroj: HBO Europe)


Režie: Andrew Haigh, Ryan Fleck, Joe Swanberg, Jamie Babbit, Craig Johnson

Žánr: Komedie, drama, romantický

Země: USA

Hrají: Jonathan Groff, Frankie J. Alvarez, Murray Bartlett, Lauren Weedman, Russell Tovey, Raúl Castillo, Scott Bakula, O.T. Fagbenle, Daniel Franzese


NAJDĚTE MI HRDINU (Show me a hero, 2015), tvůrce: Paul Haggis

Nick Wasicsko (Oscar Isaac), mladý starosta středně velkého města Yonkers ve státě New York, se potýká s federálním soudním příkazem, který mu nařizuje vystavět malý počet nízkorozpočtových bytových jednotek v bílých čtvrtích. Starostovo úsilí příkazu vyhovět však znesváří celé město, totálně paralyzuje místní správu a nakonec zničí i samotného starostu a jeho politickou budoucnost. Catherine Keenerová se představí v roli Mary Dormanové, majitelky domu ve východní části Yonkers, která během bitvy o umístění výstavby sociálního bydlení dospěje k pozoruhodnému objevu. Šestidílná minisérie Najděte mi hrdinu od scenáristy Davida Simona (seriály Treme a The Wire - Špína Baltimoru) a režiséra Paula Haggise (oscarové drama Crash), inspirovaná stejnojmennou faktografickou knihou spisovatelky Lisy Belkinové, zkoumá pojmy jako domov, rasa a společenství prostřednictvím životů zvolených představitelů, úředníků, aktivistů i prostých obyvatel města. (Zdroj: HBO Europe)


Režie: Paul Haggis

Žánr: Krimi, drama, historický

Země: USA

Hrají: Oscar Isaac, Catherine Keener, Jim Belushi, Stephen Gevedon, Hilary Mann, Christian Keiber, John Bianco, Paul Borghese, Craig DiFrancia


JSME, JACÍ JSME (We Are Who We Are, 2020), tvůrci: Luca Guadagnino, Paolo Giordano, Francesca Manieri

Držitel nominace na Oscara Luca Guadagnino poprvé vstupuje na pole televizní tvorby, kam vnáší svůj jedinečný kinematografický styl prostřednictvím osmidílného seriálu Jsme, jací jsme, uvedeném exkluzivně na HBO. Příběh dvou dětí, žijících na americké vojenské základně v Itálii, se zabývá přátelstvím, prvními láskami, identitou a všemi chaotickými radostmi a strastmi, které dospívání nabízí. Příběh, který by se mohl stát kdekoli na světě, se v tomto případě odehrává na malém kousku Ameriky v Itálii. (Zdroj: HBO Europe)


Režie: Luca Guadagnino

Žánr: Drama

Země: Itálie, USA

Hrají: Jack Dylan Grazer, Chloë Sevigny, Jordan Kristine Seamon, Alice Braga, Spence Moore II, Kid Cudi, Faith Alabi, Francesca Scorsese, Benjamin L. Taylor II, Corey Knight, Tom Mercier


OSTRÉ PŘEDMĚTY (Sharp Objects, 2018), tvůrce: Marti Noxon

V osmidílné dramatické minisérii "Ostré předměty" inspirované stejnojmenným bestselerovým románem od spisovatelky Gillian Flynnové (Zmizelá), hraje držitelka pěti nominací na Oscara® Amy Adamsová v hlavní roli Camille Preakerové. Novinářka, která se v minulosti potýkala s duševními problémy, se vrací do rodného městečka Wind Gap ve státě Missouri, aby informovala o případu zjevných vražd dvou malých dívek. Zatímco se Camille snaží poskládat střípky traumatické události ze své minulosti, dostane se do konfliktu s panovačnou matkou Adorou (Patricia Clarksonová), znovu se uchýlí k řadě nebezpečných sebedestruktivních zlozvyků a až příliš se ztotožní s mladými oběťmi vraždy. (Zdroj: HBO Europe)


Režie: Jean-Marc Vallée

Žánr: Drama, thriller

Země: USA

Hrají: Amy Adams, Eliza Scanlen, Chris Messina, Patricia Clarkson, April Brinson, Violet Brinson, Taylor John Smith, Will Chase, Jackson Hurst


BÍLÝ LOTOS (The White Lotus, 2021), tvůrce: Mike White

Bílý lotos, šestidílná satirická minisérie HBO z dílny Mikea Whitea (Mé nové Já z produkce HBO), se odehrává v luxusním havajském letovisku. Seriál, jehož protagonisty jsou Murray Bartlett, Connie Brittonová, Jennifer Coolidgeová, Alexandra Daddariová, Fred Hechinger, Jake Lacy, Brittany O‘Gradyová, Natasha Rothwellová, Sydney Sweeneyová a Steve Zahn, sleduje pestrou škálu hotelových hostů během jejich týdenní odpočinkové a omlazující dovolené v ráji. S každým dalším dnem však vychází najevo, že tito zdánlivě dokonalí turisté, usměvaví zaměstnanci hotelu i samotný idylický resort mají i svou temnější stránku. (Zdroj: HBO Europe)


Režie: Mike White

Žánr: Komedie, drama

Země: USA

Hrají: Murray Bartlett, Connie Britton, Jennifer Coolidge, Alexandra Daddario, Lukas Gage, Jon Gries, Fred Hechinger, Jake Lacy, Brittany O'Grady


EUFORIE (Euphoria, 2019-2022), tvůrce: Sam Levinson

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (Zdroj: HBO Europe)


Režie: Augustine Frizzell, Sam Levinson, Jennifer Morrison, Pippa Bianco

Žánr: Drama

Země: USA

Hrají: Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud, Nika King, Alanna Ubach, Storm Reid


MŮŽU TĚ ZNIČIT (I May Destroy You, 2020), tvůrce: Michaela Coel

Odvážné, otevřené a provokativní drama od scénáristky Michaely Coelové, která je zároveň představitelkou hlavní role, pojednává o principu dobrovolnosti sexu v dnešní době. Seriál odehrávající se v Londýně, kde lze dosáhnout kýženého uspokojení prostřednictvím pouhé aplikace, vypráví příběh Arabelly (Coelová), bezstarostné a sebejisté Londýňanky, která má partu skvělých kamarádů, nového přítele z Itálie a vzkvétající spisovatelskou kariéru. Když jí však sexuální napadení v nočním klubu převrátí život vzhůru nohama, mladá žena je nucena všechno přehodnotit – svou kariéru, vztah s přáteli a dokonce i s rodinou. Zatímco se Arabella snaží vyrovnat s tím, co se jí přihodilo, vydává se na bolestnou a místy i zábavnou cestu sebepoznání. Ta ji zavede na překvapivá místa – a ke kontroverzním závěrům. (HBO Europe)


Režie: Sam Miller, Michaela Coel

Žánr: Drama

Země: Velká Británie

Hrají: Michaela Coel, Weruche Opia, Paapa Essiedu, Aml Ameen, Sarah Niles, Ellie James, Marouane Zotti, Ann Akinjirin, Lara Rossi, Natalie Walter


bottom of page