top of page
  • Lukáš Bejček

10 FILMŮ NA HBO MAX

Služba HBO GO se 8. března změnila na platformu HBO Max. Nová aplikace, nyní za měsíční poplatek 199,-, obsahuje filmy a seriály v pěti kategoriích: tituly z produkce Warner Bros., HBO, Cartoon Network nebo DC Comics. Bohužel oproti americké verzi chybí například sekce s anime nebo knihovnu s řadou starších klasických filmů. Stávající nabídka u nás nyní nabízí vesměs stejný obsah jako dosavadní HBO GO. Z nového obsahu jde hlavně o vybrané HBO Max originals jako jsou například Soderberghovy filmy filmy Kimi a Žádné prudké pohyby, loňské velkofilmy Duna a Matrix Resurrections, které na americkém trhu měly premiéru ve stejný den na plátnech kin i na HBO Max. Ze seriálové tvorby je nově dostupný například seriál Peacemaker Jamese Gunna nebo adaptace románu Emily St. John Mandel Stanice 11.

Hlavní změnou je tedy především modernější kabát uživatelského prostředí, který nyní nabízí možnost vytvořit si až pět uživatelských profilů a u vybraných titulů disponuje rozlišením 4K UHD a kvalitou zvuku Dolby Atmos.


Pečlivě jsme prostudovali kompletní knihovnu HBO Max a vybrali 10 zajímavých (nikoliv nejlepších) filmů, které považujeme za kvalitně strávený čas u televizních (nedej bože jiných) obrazovek. Je zde několik našich srdcovek (Blue Valentine), ověřených hitů (Duna) i méně známých (většina ostatních) snímků z filmových festivalů, které na platformě snadno zapadnou navzdory své osobitosti.



BLUE VALENTINE (2010), režie: Derek Cianfrance

Příběh nalezené a ztracené lásky, jež se odehrála v minulosti a přetrvala do přítomnosti. Tento upřímný a dojemný portrét sleduje manžele Deana (Ryan Gosling) a Cindy (Michelle Williams), kteří tráví noc v odloučení od své dcery, aby se pokusili zachránit svůj upadající vztah. Srovnání hravých scén jejich romantických začátků před šesti lety a lámání srdcí, jenž přichází s doznívající láskou a planými přísliby vás jistě nenechá chladnými. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Drama, romantický

Stopáž: 112 min

Země: USA

Hrají: Ryan Gosling, Michelle Williams, Faith Wladyka, John Doman, Mike Vogel, Maryann Plunkett, Ben Shenkman, Enid Graham, Samii Ryan


DUNA (Dune, 2021), režie: Denis Villeneuve

Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření - melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů. Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají? (Zdroj: Vertical Ent.)


Žánr: Sci-fi, akční, dobrodružný, drama

Stopáž: 155 min

Země: USA, Kanada

Hrají: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Stellan Skarsgård, Zendaya, Dave Bautista, David Dastmalchian, Sharon Duncan-Brewster, Charlotte Rampling, Chen Chang


KAPITÁLKY (Tipografic majuscul, 2020), režie: Radu Jude

Děj se odehrává v roce 1981 v komunistickém Rumunsku, v jehož čele stojí Ceaușescu. Diktátor používá k šíření propagandy veřejnoprávní televizi, ale 16letý teenager Mugur Călinescu vyjadřuje svůj vlastní i veřejný názor na prohnilý režim formou graffiti napsaných křídou a velkými písmeny. Rumunská tajná policie Securitate ho sleduje a sestavuje rozsáhlý spis. Mladý chlapec je několikrát předvolán k výslechu, poté se dostane do rychle se zhoršujícího zdravotního stavu a nakonec v roce 1985 zemře. 30 let po pádu komunismu natočil režisér Radu Jude film o šokujících událostech, v němž Mugurův tajný osobní příběh vložil do kolektivního příběhu, aby uctil památku zapomenutého mladého hrdiny, který se stal obětí režimu. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Drama

Stopáž: 128 min

Země: Rumunsko

Hrají: Șerban Pavlu, Alexandru Potocean, Ioana Iacob, Constantin Dogioiu, Valcu Silvian


KIMI (2022), režie: Steven Soderbergh

Pracovnice IT oddělení (Zoë Kravitz) trpící agorafobií najde nahrávku násilného trestného činu a nahlásí ji svým nadřízeným. Uvědomuje si však, že bude muset opustit svůj byt, aby mohl být zločin vyšetřen. Po gangsterce Žádné prudké pohyby (2021) a upovídaném dramatu Nechte je všechny mluvit (2020) jde o již třetí spolupráci amerického režiséra, scénáristy a kameramana Stevena Soderbergha s HBO Max.


Žánr: Thriller

Stopáž: 89 min

Země: USA

Hrají: Zoë Kravitz, Jacob Vargas, Jaime Camil, Rita Wilson, Erika Christensen, India de Beaufort, Robin Givens, Devin Ratray, Derek DelGaudio


NÁHRADNÍ MATKA (The Surrogate, 2020), režie: Jeremy Hersh

Jess Harrisová (Jasmine Batchelorová), devětadvacetiletá webová designérka brooklynské neziskovky, je nadšená, že se může stát náhradní matkou a dárkyní vajíček pro svého nejlepšího přítele Joshe (Chris Perfetti) a jeho manžela Aarona (Sullivan Jones). Ve dvanáctém týdnu těhotenství však přijde prenatální test s nečekanými výsledky, které představují morální dilema. Zatímco všichni zvažují nejlepší postup, vztah mezi třemi přáteli je vystaven zkoušce. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Drama

Stopáž: 93 min

Země: USA

Hrají: Jasmine Batchelor, Chris Perfetti, Sullivan Jones, Brooke Bloom, Brandon Micheal Hall, Tonya Pinkins, Catherine Curtin, Wesley Taylor, Purva Bedi, Meg Gibson


O NEKONEČNU (Om det oändliga, 2019), režie: Roy Andersson

Úvaha o lidském životě v celé jeho kráse a krutosti, nádheře a všednosti. Bezvýznamné okamžiky nabývají na stejné důležitosti jako dějinné události: dvojice se vznáší nad válkou zničeným Kolínem nad Rýnem, cestou na narozeninovou oslavu se otec zastaví, aby v hustém dešti zavázal dceři tkaničku, náctileté dívky tančí před klubem, poražená armáda pochoduje do tábora pro válečné zajatce. Óda a žalozpěv současně. Kaleidoskop všeho, co je věčně lidské, nekonečný příběh zranitelnosti bytí. (Zdroj: Film Europe)


Žánr: Drama

Stopáž: 76 min

Země: Švédsko, Německo, Norsko

Hrají: Tatiana Delaunay, Martin Serner, Bengt Bergius, Anja Broms, Marie Burman, Amanda Davies, Karin Engman, Jan-Eje Ferling, Thore Flygel


PANÍ BOVARYOVÁ (Madame Bovary, 1991), režie: Claude Chabrol

Toto romantické drama, natočené na motivy slavného románu Gustava Flauberta, vypráví o ženě, která se snažila najít lásku a o třech mužích, kteří ji milovali. Film vás zavede do Francie 19. století. Rolníkova dcera Emma si bere za manžela venkovského lékaře, Charlese Bovaryho. Jenže se s ním velmi brzy začne nudit a tak se po romantice začne ohlížet jinde. Nejprve se spustí s velkostatkářem Léonem Dupuisem. A následují další. Později začne zběsile utrácet a témeř přivede svého manžela na mizinu. Aby se pan Bovary, jenž ji stále slepě zbožňuje, nedozvěděl o obrovském dluhu, obrátí se Emma s žádostí o pomoc na své bývalé milence. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Drama

Stopáž: 140 min

Země: Francie

Hrají: Isabelle Huppert, Jean-François Balmer, Christophe Malavoy, Jean Yanne, Lucas Belvaux, François Périer, Louis-Do de Lencquesaing


PŘÍPRAVA K SOUŽITÍ NA DOBU NEURČITOU (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, 2020), režie: Lili Horváth

Márta Vizyová (Natasa Storková) je maďarská neurochirurgyně, která si v USA vybudovala úctyhodnou kariéru. Po krátkém setkání s kolegou, mozkových chirurgem a spisovatelem Jánosem Drexlerem (Viktor Bodó) na lékařské konferenci v New Jersey se však její život převrátí naruby, když si uvědomí, že on je "tím, kterého hledala". Nyní je v Budapešti a čeká na setkání s mužem, jehož miluje. Když se však János nedostaví na jejich narychlo domluvenou schůzku na mostě Svobody, Márta ho vyhledá v jeho nemocnici, aby se dozvěděla, že si János na ni ani na jejich setkání nepamatuje. Mohla Márta potkat jeho dvojníka? Předstírá snad János, že ji nezná? Nebo si jejich domnělý vztah prostě jen představovala a pečlivě si vybájila každičký detail, aby sama uvěřila, že se to stalo? (Zdroj: HBO Europe)


Žánr: Drama, romantický

Stopáž: 95 min

Země: Maďarsko

Hrají: Natasa Stork, Viktor Bodó, Benett Vilmányi, Zsolt Nagy, Péter Tóth, Andor Lukáts, Attila Mokos, Linda Moshier, Júlia Ladányi, Réka Pelsőczy


ŠIVA BABY (Shiva baby, 2020), režie: Emma Seligman

Černohumorná komedie o mladé bisexuálce, která se potýká s tradicemi a hledáním vlastní nezávislosti. Příběh sleduje vysokoškolskou studentku Danielle, která se na celodenním židovském pohřebním obřadu pro rodinu a přátele dostává do stále trapnějších a nepříjemnějších situací. Pod bedlivým dohledem svých neurotických rodičů je zasypávána všetečnými otázkami panovačných příbuzných a následně ji velmi rozruší příchod bývalé přítelkyně, do které je stále zamilovaná. Ještě katastrofálnější shodou okolností se nečekaně objeví Daniellin tajný milenec s manželkou a vřeštícím dítětem, o jehož existenci neměla tušení, a míra napětí překročí únosnou mez. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Komedie

Stopáž: 77 min

Země: USA

Hrají: Rachel Sennott, Danny Deferrari, Dianna Agron, Molly Gordon, Fred Melamed, Polly Draper, Jackie Hoffman, Sondra James, Deborah Offner


VRAŽDA DVOU MILENCŮ (The Killing of Two Lovers, 2020), režie: Robert Machoian

Snímek Vražda dvou milenců nás zavádí do ospalého městečka v srdci Spojených států. Sleduje čtyřicátníka Davida (Clayne Crawford), který se ze všech sil snaží udržet svou rodinu se čtyřmi dětmi pohromadě poté, co se s manželkou rozhodli rozejít. Přestože mají dohodu, že si mohou hledat novou lásku, David těžko přijímá nový milostný vztah své ženy. (Zdroj: Cinemax)


Žánr: Drama

Stopáž: 85 min

Země: USA

Hrají: Clayne Crawford, Sepideh Moafi, Chris Coy, Barbara Whinnery, Avery Pizzuto





bottom of page